Притеснителната тенденция откроиха от МВР по време на отчета на "Националната полиция"

Увеличава се броят на децата, прекрачили закона. Притеснителната тенденция откроиха от МВР по време на отчета на "Националната полиция". 

Числата сочат, че тази година още 100 деца са прекрачили закона. Притеснителното е, че става дума за деца под 14 години. Най-сериозен е проблемът с наркотиците.

С 20% е нараснал броят на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от деца. От МВР сочат и ръст в наркоразпространението, като за най-оборотна дрога сочат марихуаната.

Увеличил се е и броят на заповедите за защита от домашно насилие. За 2018 г. са издадени 2981. Или с близо 500 повече от 2017 година. Домашното насилие е и в топ 3 на сигналите, подадени на телефон 112.

Увеличават се престъпленията, извършени от деца

София. Квартал "Захарна фабрика". Дом за близо 5000 души. Зад вратите на един от апартаментите едно 11-годишно момиченце получава шамар заради двойка и пробва да сложи край на живота си. Към самоубийство, според разследващите, я подтикнал баща й - Стоян Миленков.

“Няма никакви данни, че моят подзащитен е подтикнал биологичната си дъщеря към самоубийство. Може да се е подхлъзнала, може да е нещастен случай”, каза адвокатът на задържания баща Елена Пенчева. За съда не е нещастен случай. Затова Стоян Миленков остава задържан за постоянно. 

Стоян Миленков има над 50 регистрации в МВР. Вписан е в масивите с кражби, наркоразпространение и хулигански прояви. В съдебна зала днес той се разплака и поиска да бъде освободен, за да се грижи за дъщеря си.

Заради тормоз от пастрока си: Дете скочи от 4-тия етаж

В столичното 3-то РПУ, където Стоян Миленков е адресно регистриран, няма нито една жалба за домашно насилие срещу него. Сигнали за домашно насилие нямало и при социалните.

„Не сме имали никакви индикации. Напротив, информацията, която имаме , например от училище, е, че майката е била съдействаща, детето е било облечено, любознателно”, заяви началник отдел „Закрила на детето” Павлина Матеева.

Детето е изоставено още като бебе. Било е и в дом за сираци.  Майката потърсила социалните не заради насилие, а за да й помогнат да си намери работа и да го гледа. Дотогава чистела входове. 

Дали държавата ще отнеме детето от родителите му остава отворен въпрос. „Тепърва ще работим с майката, затова е изпратена за оценка”, каза още Матеева. Комшиите вече имат своята оценка за семейството.

Това е втори опит за момиченцето да сложи край на живота си. Настанено е в реанимацията на "Пирогов", без пряка опасност за живота.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.