Зам.-председателят на БСП коментира дипломатическото напрежение с Турция

„За първи път толкова ясно и отчетливо се казва, че на Турция се е наложило да се намеси във вътрешните работи на суверенна държава, и то по чувствителна тема, каквато е Законът за вероизповеданията, финансирането на вероизповеданията”. Това заяви заместник-председателят на БСП Деница Златева в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Борисов се среща в Букурещ с вицепрезидента на Турция (ВИДЕО)

„Искам да припомня, че на едно от последните заседания на КСНС се постигна консенсус да не се допуска външно финансиране на вероизповеданията. В закона, който беше приет вчера, е гарантирано държавно финансиране на вероизповеданията, но в същото време вратичката за външно финансиране под формата на дарения не е затворена. Основният ни призив е към премиера Борисов да каже оказван ли е натиск, към кого е оказван натиск”, заяви Златева.

„Турция е наш съсед, България трябва да развива добросъседски отношения с всичките си съседи”, коментира още Златева.

Запитана каква трябва да е реакцията на България сега, Златева каза: „Изключително остра”.

„Първоначалният вариант на законопроекта, на който ние бяхме съвносители, беше да се отхвърли външното финансиране на всички вероизповедания. Около това имаше наистина консенсус. Затова призоваваме президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност и ако е необходимо да се обсъди този въпрос и дотогава да бъде наложено вето”, заяви още Златева.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.