Темата коментира дипломатът и вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова

„Не е случайно изпуснато изречение. Познавам турската дипломация. Като школа тя е безупречна и такава случайност не би се допуснала. Всичко това е свързано със самите избори в Турция”. Това коментира дипломатът и вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова във връзка с изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила във вътрешната ни политика, за да мине Законът за вероизповеданията в България.

Борисов след срещата с турския вицепрезидент: Не се разбрахме (ВИДЕО)

По думите на Поптодорова в момента цялото внимание на Ердоган е насочено към вътрешния изборен процес. „В този контекст трябва да разположим и силно неуместната „закачка” с България. Най-лесно може би беше да се спечели подкрепа. Да не забравяме, че това се слуша и от българските турци, живеещи в самата Турция. Така че, това е премерено изречение”, коментира дипломатът в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

ТРУДНИ РАЗГОВОРИ: Борисов се срещна с вицепрезидента на Турция

„Смятам, че от наша страна се реагира правилно – да се даде широка гласност, да се реагира шумно, да се покаже настойчивост в искането за реакция от турска страна. Извинението е нещо много сложно в дипломацията. Ние още го чакаме. Може би трябва да изчакаме да приключи изборният сезон в Турция и тогава ще последва някакво омекотяване, някакво следващо пояснение”, коментира още Поптодорова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.