Постигнато е споразумение потребителският пакет, за който ние настоявахме, да бъде окончателно приет на 16 април, обяви омбудсманът

Постигнато е споразумение потребителският пакет, за който ние настоявахме, да бъде окончателно приет. С него ще се сложи край на производството на храни от една и съща марка, но с различно съдържание, съставки и качество.  Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

ЕП прие българската петиция против двойните стандарти при храните

„Огромен успех за България в битката срещу двойния стандарт при храните. Постигнато е споразумение, след изключително трудни преговори, потребителският пакет, за който ние настоявахме и беше предложен от еврокомисаря Вера Юрова, да бъде окончателно приет. Това беше една изключително унизителна практика по отношение на гражданите, основно от Източна Европа. Това е победа на гражданите на Европа срещу мултинационални компании, които печелеха от тези разлики в качеството”, каза Манолова.

„Извървяхме изключително дълъг път. Практиката да се произвеждат храни с по-лошо качество, но с един и същи бранд ще бъде обявена за нелоялна търговска практика и тези фирми ще бъдат наказвани с глоби до 4% от техния годишен оборот, което е около 10 млн. евро, което са наистина драконовски санкции”, поясни тя.

На 16 април, на последната сесися на настоящия Европарламент, ще бъдат окончателно гласувани промените в потребителското право на ЕС.

Манолова коментира и промените в Гражданско-процесуалния кодекс, свързани с по-прозрачните и ясни правила при комуникацията с монополните институции. „В момента законодателството е  в полза на икономически силните, на монополистите, на бързите кредити, на събирачите на дългове, на топлофикациите, на банките. Те разполагат с една бърза писта чрез която в заповедното производство без исков процес могат да осъдят гражданина и да пристъпят към събиране на неговия дълг. Тези промени ще дисциплинират банките и ще ги превъзпитат в дух на едно по-уважително отношение към техните клиенти, когато клиентите им ще имат възможност за адекватна защита”, обясни тя.

„За да бъде осигурен баланс на интересите, аз не предлагам да отпадне възможността на банката да запорира цялото имущество на длъжника. Тя си осигурява, че той ще се издължи, но същото време не пристъпва  към продажба на неговото имущество преди в съдебния процес да е доказано, че това е размерът на дълга”, каза още Мая Манолова.

Омбудсманът заяви още, че е подготвила препоръка към директора на ДНСК, за да се произнесе по законността на строителните книжа и на разрешителното за строеж. "Освен това настоявам и министър Аврамова да бъде посредник в една среща между гражданите, изпълнителната власт и контролните институции", каза Манолова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.