Пътната полиция отчита нарушенията, засечени при акция "Скорост"

Над 10 000 шофьори са хванати да карат с превишена скорост само за 24 часа. Това показват данните на Пътна полиция. Половината от тези нарушения са хванати с т.нар. „камери-триноги”, които са най-новите, с които разполага Пътна полиция.

50 от всички хванати шофьори са карали с 50 км/ч над ограничението за градски условия, което означава, че са се движили с повече от над 100 км/ч в града. На тези шофьори, освен че ще им бъде наложена глоба, ще им бъдат отнети и свидетелствата за управление на превозно средство за определен период от време.

АКЦИЯ "СКОРОСТ": КАТ на лов за нарушители на пътя

Един шофьор е бил хванат да кара с 277 км/ч на магистрала „Люлин”. Той е установен преди началото на акция „Скорост”. От Пътна полиция вече знаят кой е той и в момента го издирват, за да му връчат глобата. Най-вероятно ще му бъде отнето и свидетелството за управление на превозно средство за определен период от време.

„Най-много нарушения са констатирани в Столична дирекция на вътрешните работи на територията на град София – 1 131. На второ място е област Велико Търново – 952. Най-малко са в областите Монтана – 114 и в Ямбол – 120 нарушения”, коментира началникът на Пътна полиция – ГДНП Росен Рапчев.

Продължава акция "Скорост" в цялата страна

Анализът на първоначалните данни сочи намаление на броя на пътните инциденти - на територията на страната са регистрирани 65 леки пътнотранспортни произшествия с материални щети и 15 - с ранени.

Скоростта убива! Това правило неведнъж го е доказвала статистиката.  Невинаги обаче умишлено натискаме газта повече от разрешеното.  Състезателят Димитър Илиев познава капаните на  високата скорост.

„Това обаче хората, което не се осъзнават е, че всеки може да превиши скоростта и то неволно. Неволно имам предвид, че когато човек кара и си мисли за някакви неща всъщност може въобще да не разбере с колко се движи автомобилът”, каза той.

Усещането за скоростта според Димитър Илиев се развива трудно, още повече, когато сме в по-нов автомобил.

„Те са по-обезшумени и при тях не се усеща с колко караш, колкото по-спортна е колата толкова повече проблемът се задълбочава”, обяснява състезателят.

Контролът на скоростта не приключва с тези 24 часа. Акцията ще продължи до края на седмицата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.