Одобриха продължаването на процеса срещу лидера на опозицията във Венецуела

Управляващото законодателно събрание на Венецуела отне депутатския имунитет на опозиционния лидер Хуан Гуайдо и упълномощи Върховния съд, засегнат от кризата, да го преследва наказателно за узурпация на функции, съобщава БГНЕС.

КРИЗАТА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА: Върховният съд поиска имунитета на Хуан Гуайдо

Националното учредително събрание одобри продължаването на процеса срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо. Решението беше взето с гласуване, излъчено пряко по телевизията. "Националната конституционна асамблея на Венецуела позволява продължаването на съдебно разследване срещу гражданина Хуан Гуайдо", се казва в приетия документ.

Гуайдо призова венецуелците да излязат на протест заради кризата с електричеството

"Няма нищо по-разочароващо от неизползването на правосъдието. Фактът, че правосъдието сега действа, ни изпълва с надежда", каза председателят на Националното събрание Кабело.

Решението е взето в отговор на отправеното по-рано искане от страна на Върховния съд на страната да лиши Гуайдо от имунитет.

Привърженици на опозицията във Венецуела протестираха в цялата страна

По време на срещата депутатите призоваха за създаването на народни съдилища за съдебни процеси срещу онези, които изпълняват указанията на САЩ. Предлага се имуществото им да бъде конфискувано, а действията на Гуайдо бяха определени като престъпление срещу човечеството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.