Когато градът става столица, той има едва 12 000 жители

На 9 април 1879 г. София е обявена за столица на България. Тогава депутатите от Учредителното събрание в Търново единодушно избират града за столица на Княжество България. След Съединението на Княжеството и Източна Румелия, София става столица на Обединена България. Архивите сочат, че когато София става столица, градът е имал близо 12 000 жители, две училища, 10 хана и 120 дюкяна.

Празничен ретро-трамвай вози децата по повод 140-години София столица на България

"Малък град, османски град, с голямо еврейско население. Разсипан, неприличащ на нищо. Всичко в този град е изграждано от практически от нулата, благодарение на усилията на няколко поколения български управници, които са видели единствено и безалтернативно европейското в развитието на този град. Почти всичко ориенталско е премахнато", каза доц. Петър Стоянович от Института за исторически изследвания при БАН пред камерата на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Доц. Стоянович обясни, че този град в рамките на 20-25 години започва да прилича на европейски град, а 20 години по-късно съперничи на големите европейски градове. След като София става столица, започват да се появяват емблематични и до днес сгради като Народния театър, например.

"Бившият Царски дворец е една от малкото наследени османски сгради. Бившият конак е преустроен за първи път от княз Александър. Основното развитие на Царския дворец е по времето на княз и после цар Фердинанд, когато то получава вид, който съперничи на вкуса на Централно- и Западноевропейските монархии тогава", добави доц. Петър Стоянович.

Повече по темата гледайте във видеото.   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.