Над темата дебатираха Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане" и Румен Чолаков, председател на "Милениум клуб – България”

Каква е Европа - Европа на нациите или обединена, федеративна и по-силна? Темата дебатираха Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане" и Румен Чолаков, председател на "Милениум клуб – България” в студиото на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините". 

И двамата са на мнение, че в момента темата за ядреното оръжие на Балканите не е чак толкова важна, колкото тази за стабилността на България и на Европа като цяло. „Ядрено оръжие на Балканите е малко екстремно погледнато. Но това, което е много важно, е стабилността на България и как ЕС може да има роля в това. Знаем, че сме част от НАТО и това е положително за нашата сигурност. Но НАТО не може да ни предпази от заплаха на най-непосредствената граница на България, а именно - тази с Турция. ЕС трябва да вземе в ръцете си сигурността си чрез създаването на силна общоевропейска армия”, заяви Румен Чолаков.

Соломон Паси: НАТО си дава сметка, че проблемът му е в Черно море

Според Костадин Костадинов обаче, преди да мислим за ядреното оръжие, трябва да помислим за армията ни. Лидерът на "Възраждане" е категоричен, че единствената държава, от която трябва да се пазим, е Турция. "Единственият, от който трябва да се пазим, е този, който неколкократно ни припомня, че няма проблеми с вмешателство във вътрешните работи на България", коментира той и допълни, че е Русия не представлява опасност за страната ни. 

НАТО ще засили присъствието си в Черно море

Според Петър Чолаков пък Европа трябва да продължава да търси решение на проблема в Украйна. По думите му санкциите срещу Русия не са ефективни, а важното било не отзоваването на посланика ни в Турция, а сигурността на страната ни.

Имат ли място ядрени оръжия на Балканите?

"Не трябва да продължава федерализацията на Европа. Никой не иска едни анонимни институции да решават съдбата на целия европейски континент", заключи Костадин Костадинов.

Целия разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.