Президентът свика КСНС заради корупция по високите етажи

„Това е един силен ход от страна на президента. Има обаче връщане назад. Позициите му не са мръднали от обсъждането на антикорупционния закон. Няма нищо ново, което да е внесено в дебата”. Така политологът Румяна Коларова коментира решението на президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Повод за заседанието са скандалите около апартаментите на властта, които не стихват вече трета седмица. 

Президентът свиква заседание на КСНС

Политическият анализатор Слави Василев е на мнение, че корупция по високите етажи на властта влиза в полезрението на националната сигурност. „Корупцията е елемент от сигурността. Тя тревожи хората. Всеки един гражданин иска да ни управляват честни и почтени хора. Проблемът с корупцията не е от сега. Фактът, че се свиква втори Консултативен съвет доказва, че фокусът трябва да остане върху корупцията. Предстои да видим какво решение ще вземе Съветът и дали ще има промяна”, каза още в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Слави Василев.

Румяна Коларова допълни, че целта на Консултативния съвет, като инструмент, е да се постигне съгласие по основните принципни позиции.

КСНС приключи без общо становище (ВИДЕО)

Според Слави Василев корупцията може да бъде разглеждана по два начина. „Първо, корупцията е проблем на хората, които се борят срещу нея. От друга страна тя е структурен проблем. Опозицията се опитва да наблегне на второто”, заяви Василев.

Коларова смята, че за корупцията лечение засега няма. „Българите са се нагледали на закони, посветени на корупцията, които непрекъснато се променят и на практика са неефективни. Важно е да се подчертае, че парламентът е много по-представителен орган от президента”, каза още политологът Румяна Коларова. 

Василев пък смята, че трябва да бъдат поискани оставките на всички министри, които са злоупотребили. „Борисов също заяви, че трябва да се иска оставката на всички замесени. Това е добър ход от страна на премиера. Той има интерес неговото правителство да се закрепи. Когато една негова дейност изглежда справедлива в очите на хората, това укрепва неговото управление”, допълни политическият анализатор Слави Василев.

Целия разговор гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.