Асандж е обвинен, че е влязъл в заговор с бивш анализатор от американското военно разузнаване

Швеция обмисля да възобнови разследването за изнасилване срещу арестувания вчера  основател на "Уикилийкс" - Джулиан Асандж.

Прокурор разглежда отново случая срещу Асандж по искане на жертвата. Съединените щати също настояват той да бъде екстрадиран от Великобритания за публикуване на секретни правителствени документи.

Журналистика или не? "Уикилийкс" има сложен статут в света на медиите

В Съединените щати Асандж е обвинен, че е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от американското военно разузнаване. Двамата смятали да проникнат в компютърни мрежи на американското правителство и да получат достъп до класифицирана информация. Великобритания ще реши на 2 май дали да екстрадира Асандж в Съединените щати.

"Челси Манинг беше измъчван, както стана ясно. Мисля, че случаят тук е подобен. Имаме сериозни и аргументирани опасения, заради които смятам, че това може да се случи", каза адвокатът на Джулиан Асандж Балтазар Гарсон.

Арестуваха съоснователя на "Уикилийкс" Асандж в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Адвокатът на Асандж обяви, че ще се бори срещу екстрадицията в Съединените щати. Поддръжници на Асандж стартираха петиция за освобождаването му, но мнозина са песимисти.

В случая на Асандж се намеси и ООН. 

"Очакваме всички замесени в случая власти да зачитат правота на г-н Асандж за справедлив процес, включително и процедурите по екстрадиция", заяви говорителят на Върховния комисар по човешките права на ООН Равина Шамдасани. 

Любители на животните споделиха в социалните мрежи притеснението си за участта на котарака на Асандж - Джеймс. От посолството на Еквадор успокоиха, че приятели на основателя на "Уикилийкс" са взели котката още през септември. Джулиан Асандж прекара последните седем години в посолството на Еквадор в Лондон и беше арестуван вчера от британската полиция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.