Какво е необходимо да направят собствениците на кучета за предотвратят агресията им?

„Всяка порода си има предназначение. Някои са водачи, други са спасители и т.н. Не е до това дали е ротвайлер или нещо друго. Хората си взимат кучета, които не са способни да гледат”. Това каза Алина Дуарте, собственик на добермани, в ефира на „Събуди се”. Заедно с Явор Гечев от „Четири лапи” и Александър Георгиев, собственик на училище за кучета, тя коментира темата с кучешката агресия. Проблемът е отново в публичното пространство заради инцидента в Железница, при който деца и дядо им бяха нахапани от безпризорни ротвайлери.

Съдът ще гледа мярката на собственичката на ротвейлерите, нападнали три деца

„Няма места, където да си разхождаме кучетата. Ако кучетата не тичат, те се разболяват. Може би трябва да се направи предаване, в което да се обяснява на собствениците какво трябва да правят”, допълни Дуарте.

„Това, което знаем, е, че кучетата са чепирани. Този случай на агресия е изключение. След този инцидент инспекторите ще тръгнат да правят проверки по парковете. Ще отчетат, че всички кучета са чепирани, че всичко е точно и се приключва до там – всяко чудо за 3 дни”, каза от своя страна Явор Гечев.

Отговорни ли са стопаните на кучетата, нападнали децата в Железница?

По думите му нямало никакъв контрол върху придобиването на домашни любимци. Всеки можел в интернет за 150 лв. да си купи куче. Нямало контрол и върху развъждането. Всяко едно животно след определена възраст можело да бъде с нанесени психически травми. Нямало никакъв контрол също върху търговията и отглеждането. „99% от кучета, продавани в интернет не са породисти – те са плод на домашно развъждане, плод на абсолютно непрофесионална развъдна дейност и търговия с цел някой да изкара пари”, заяви той.

Александър Георгиев смята, че големите животни изискват постоянен контрол. „Много рядко ми се случва, хората да знаят особеностите на породата. Собствениците все по-често се интересуват как да възпитават кучетата, но трябва да има и нормативна база, която да изисква това”, добави Георгиев. Той каза още, че и най-доброто куче може да бъде предизвикано. Трябвало да бъде създадена култура на поведение в хората. Не всяко куче приемало да бъде навлизано в личното му пространство.

ОПАСНИ КУЧЕТА: Какви мерки трябва да се предприемат срещу безотговорните стопани?

Темата коментира и Иван Пасков, обучаващ кучета. „Причини кучето да е агресивно може да има много. Предимно това са човешки грешки – недостатъчно социализация в ранна възраст на кученцето, незапознаване с други животни, несоциализиране с хора и неправилно отношение”, смята Пасков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.