Темата коментираха кметът на селото, директорът на "Екоравновесие" и главният инспектор в Столичния инспекторат

„За мен са виновни собствениците, защото кучетата изискват грижа”. Това каза кметът на Железница, Дойчин Сремкин в ефира на „Здравей България” по повод случая с нахапаните от кучета деца в селото. Кметът съобщи, че животните са извървели 12 км по екопътеката от Симеоново до Железница. Жителите в долния край на селото са ги видели, но тогава животните не се държали агресивно.

3 деца и възрастен мъж са нахапани от кучета край село Железница

„Има обява в социалните мрежи, че тези кучета се търсят. Аз обаче по-късно разбрах, че са пуснати”, допълни кмета. По думите му много често хора, минавайки през селото, пускали бездомни кучета, създаващи проблеми. „Ние обикновено търсим осиновител. Намерихме такъв на едно, което нападаше гражданите”, допълни Сремкин.

Темата коментираха също директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов и д-р Тихомир Пърлев, гл. инспектор в Столичния инспекторат. Според Асенов кучетата не са били агресивни нито при залавянето, нито при настаняването им в клиниката. При медицинския преглед се оказало, че са добре гледани. Нямало признаци над тях да е упражнявано насилие. В момента били под наблюдение и се очаквало разпореждане на разследващите органи по случая.

Арестуваха собствениците на кучетата, нахапали деца и възрастен мъж в Железница

 „Тези кучета са регистрирани през 2017 г. След регистрацията контролът е изцяло отговорност на стопаните, особено в случаите на сериозни породи като ротвайлер, изискващи по-грамотно отношение за отглеждането”, каза гл. инспектор Тихомир Пърлев. Той допълни, че породата е със специфичен темперамент и в много държави била на особен режим на отглеждане. „Законът казва, че собствениците трябва да вземат мерки животните им да не създават опасност за хора, както и за други животни. В случая били без наморник и без придружител. Тези кучета не са проверявани преди, защото досега не е имало инцидент”, уточни Пърлев.

Инспекторът заяви, че от началото на годината има съставени девет акта за установено административно нарушение за подобни случаи. Проверени били около 300 собственика на домашни любимци по сигнали на граждани, като в този брой се включвали и текущите проверки на Столичния инспекторат.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.