Репортер на NOVA разказва за посещението си там

Често слушаме в новините за ивицата Газа - територия в Близкия изток, населена с палестинци, управлявана от движение „Хамас“, която съществува под дългогодишната блокада на Израел. Газа не е място за туризъм и малцина имат шанса да влязат там

Две ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа срещу Тел Авив

Зад бетонните стени и бодливата тел на входа от Израел към ивицата Газа можеш да преминеш само ако си военен, лекар или журналист с предварително одобрена мисия. Контролните пунктове са 3 - на израелската държава, на палестинската автономна власт в лицето на партията "Фатах" и на "Хамас", организацията, която на практика управлява Газа. 

Тази малка ивица земя е един от най-гъстонаселените райони на Земята. На площ от 370 квадратни километра живеят почти 5 милиона палестинци. Хора, които не могат свободно да пресичат граничната бразда.

Нова бомбардировка над Тел Авив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Израело-палестинският конфликт раздира региона от десетилетия. Обременен е с много исторически обстоятелства и политика.

Голяма част от хората в ивицата Газа са жители под 18 години - повече от половината от населението. Тяхното положение тук е най-засегнато от продължаващото напрежение. Те нямат право да напуснат тази територия, а в същото време да си намериш работа тук е почти невъзможно.

„Младите обикновено разчитат на родителите си, доколкото могат. Стоят си вкъщи, събират се. Дори намират поводи за радост и забавление, стига това да не струва пари”, казва жител на Газа. Едно от местата, където палестинците в Газа могат да потърсят отмора и забавление е плажната ивица на брега на Средиземно море.

В ИМЕТО НА МИРА: Спасиха над 50 животни от Ивицата Газа

Хората не се притесняват да влязат във водата, да се изкъпят. Въпреки, че тя наистина е много мръсна. Цялата канализация на градовете в ивицата Газа се излива край плажовете.

„Просто няма къде да отидеш на друго място. И да имаш пари, и да нямаш, в Газа липсват места, където можеш да забравиш за всичко и да намериш повод за радост”, споделят живущите.

С минимално производство и почти без износи икономиката на окупираната територия умира. Честите провокации и сблъсъци между палестинската и израелската страна, липсата на достатъчно чиста питейна вода, недостигът на електричество, малкото болници на фона на главоломния ръст на населението очертават тежка хуманитарна криза, която от година на година става все по-жестока. Според доклад на ООН до 2020 г. в ивицата Газа няма да има условия за живот. Трайният мир в региона е повече от наложителен. Това е изводът от думите на специалния координатор на ООН за мира в Близкия Изток Николай Младенов в края на март тази година.

Да прекараш нощта в бомбоубежище (ВИДЕО)

„Казвал съм го много пъти, но ще го кажа отново. Никой няма интерест от военен конфликт в Газа. Нов сблъсък ще е фатален за хората в газа, както и за израелците, които живеят в близост до ивицата” заяви Младенов.

Международната общност все още търси правилната формула за траен мир в Израело-Палестинския конфликт. А животът в изолираната от света ивица Газа продължава да се крепи на ръба на оцеляването.

Целия репортаж вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.