Родителите могат да подават документи от днес до 15 май включително

Борбата за прием в първи клас в столицата започна. Сред родителите отново се появи напрежение - този път заради новото райониране на София. Бъдещите първокласници са по-малко от миналата година - около 12 хиляди, а училищата са 159.

Вълчев: Над 200 медиатори убеждават родителите да осигурят достъп на децата до училище

Отново с най-голям шанс за прием ще са децата, които живеят в близост до училището от 3 или повече години. Новото този път е, че в тази група ще попадат и деца, които вече имат по-голям брат или сестра до 12 години в същото училище - независимо от адресната регистрация.

Някои родители, обаче се оплакаха, че адресът им попада в зона, само с едно училище и така на практика се отнема правото им да избират сами къде ще учи детето им.

Наесен от тази къща ще излязат не един, а двама първокласници. С изненада обаче семейството разбира, че близнаците са разпределени в училище в съседен квартал.

 “Аз не съм си сменяла адресната регистрация от 40 години.  Живея на тази територия - община Лозенец. Изведнъж децата ми ще учат в община Витоша. Само там могат да получат максималния брой точки”,каза майката на бъдещи първокласници Мария Карауланова.

Районирането беше въведено, за да няма струпване на много желаещи в определени училища, а за други да липсват кандидати.

 „За съжаление, София е много голяма като размери и много различна като концентрация на населението, и не навсякъде е равномерно разпределена образователната инфраструктура”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Зоните са определени от районните кметове и директорите на училищата. 

 „Всичко това се съобразява най-вече с начин на достъп до съответното училище, градски транспорт, така че едно дете по най-безопасният начин да стига до училище бързо”, заяви зам.-директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Симеон Ангелов.

Някои родители обаче се оплакаха, че не успяват да открият адреса си в нито една от зоните. От регионалното управление по образованието са категорични, че няма да остане ученик без училище, тъй като предлаганите места са с 300 повече от кандидатите. Резултатите по първото класиране ще са ясни на 3 юни.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.