Парижани и туристи наблюдават безмълвни и през сълзи пламъците

Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж, което е наложило евакуацията на хората оттам, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Пожарникарите се опитват да спасят ценните произведения на изкуството. ЮНЕСКО обявиха, че ще включат във възстановяването им. В момента тече евакуацията на всички хора на остров Ил дьо ла Сите, където се намира катедралата. 

Парижани и туристи наблюдават безмълвни и през сълзи пламъците, обхванали катедралата "Нотр Дам" в Париж. Огънят поглъща емблематичната 800-годишна сграда с всяка изминала минута.

Архиепископът на Париж призова всички свещеници в столицата да бият камбаните. Пожарникарите не са сигурни, че пожарът ще може да бъде спрян. 

СНИМКИ НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Макрон: Част от нас изгоря тази вечер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата. Кулата-стрела на катедралата се срути, както и целият покрив.

В близост до горящата сграда тълпи от парижани се събират и заедно пеят химни, коленичили на земята, съобщава CNN. По-рано очевидци съобщаваха, че френската столица е потънала в тишина.

 

 

Видео: Алекс Йорданов - журналист, свидетел

Президентът Еманюел Макрон е на място. Той отмени обръщението си заради пожарът в катедралата. Той трябваше да обяви първоначален пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на "жълтите жилетки", които протестират от пет месеца. Там е и премиерът Едуар Филип.

Огънят бързо се разпространява из величествената катедрала в сърцето на Париж. Кметът на града Ан Идалго заяви, че пожарните служби се опитват да контролират пламъците. Срути се кулата-стрела, както и целият покрив. Пламъците вече са достигнали една от предните кули.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, където имало строително скеле за реновацията на катедралата. Говорителят на "Нотр Дам" съобщи, че сигналът за пожара е подаден в 18.50 часа местно време. 

Тръмп: Ужасно е да гледаш как гори катедралата "Нотр Дам"

Борисов за пожара в "Нотр Дам": 8 века история изчезват пред очите ни

Туск: "Нотр Дам" е катедралата на цяла Европа

Външният министър на Германия: Обхванатата от пламъци „Нотр Дам” поразява сърцата ни

Меркел: "Нотр Дам" е символ на Франция и на европейската култура

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.  Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

 

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Очаквайте подробности!

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.