Според водачът на листата на социалистите Сергей Станишев също трябвало да е сред кандидатите

„Левицата ще победи на евровота, но това трябва да е само началото – началото на краха на ГЕРБ. Победата за левицата е много важна и за десницата, защото ще даде възможност за създаването на силна десница. А там има много кадърни хора”. Това каза депутатът от БСП и водач на листата на партията за евроизборите Елена Йончева в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Тя коментира и пленумът на социалистите, на който бе наредена листата им. Според Йончева членовете на партията не са бламирали лидера Корнелия Нинова.

БСП регистрира листата си в ЦИК

„80% от имената са същите, които фигурираха и в нейната листа, но бяха пренаредени. Станишев не присъстваше, такова беше нейното виждане. Аз лично смятам, че като евродепутат и като кандидат за такъв той ще бъде много полезен за България с конкретните политики, които прави ПЕС. Считам, че трябва да е в листата и съм заявявала това неведнъж”, каза още Йонева.

Тя не видя нищо странно и в това, че началникът на кабинета на президента – Иво Христов, също стана кандидат за член на ЕП. „Президентството не е феодална структура, там работят свободни хора и, ако те решат, могат да напуснат. Няма нищо лошо и в това, че Христов е критик на БСП”, заяви Йончева.

Тя коментира и темата с проверките на прокуратурата по така наречения случай „Ало, Банов съм”. Преди дни обвинителите обявиха, че няма данни министърът на културата и други длъжностни лица да са извършили престъпление. Проверката започна по сигнал на Йончева. Тя показа записи, от които твърди, че се чува как Банов обяснява на строителната фирма, отговаряща за проекта „Антична Сердика” как да спести неустойка. От съобщението на прокуратурата става ясно, че не са могли да установят дали има манипулации върху оригиналния запис, защото предадения от Йончева е поредно копие. Тя отрече твърденията, че е унищожила оригинала и подчерта, че не разполага с него. Предоставила на разследващите дигитално копие.

В ефира на NOVA Йончева категорично заяви, че следващата седмица ще бъдат представени още документи, доказващи вината на Банов.

Целия разговор с Елена Йончева гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.