Тезите на социалния антрополог Харалан Александров

Едно интервю на социалния антрополог Харалан Александров разбуни духовете. В него той казва, че "метафората от турското робство и до днес обслужва интересите на руския империализъм. За много българи този мит е много по-важен от историческата истина. Турско робство не е имало и Русия с външната с политика влияе днес на държавата ни".

"Русия винаги е влияела с политиките си на България. Ние сме отпечатък от съветския модел за организация на обществото. Робство в същинския смисъл не е имало, т.е., "робство", разбирано в тесния смисъл означава, че хората са третирани като вещи. Конструктът от турско и робство придобива различен смисъл", каза Харалан Александров в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините".

143 години след Априлската епопея: Еманципация на българския дух

Александров обясни, че ако разглеждаме в чист вид структурата на властта, всички са роби на султана, включително и Великият везир. А по думите му еничарската институция е много особена, тъй като е структура за израстване в администрацията и в армията.

Според него българите са били със статут на втора категория поданици. "За целите на Националноосвободителната борба много важен епизод, която е Априлското въстание, има нужда от мощна национална мобилизация. Един от начините това да се случи е да бъдат ангажирани хората с каузата на Освобождението, като бъде описана ситуацията, в която живеят, като непоносима", добави социалният антрополог.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.