Клисура отбелязва 143 години от Априлското въстание

Клисура въстава втора в Априлското въстание, но изгаря първа. 143 години по-късно се връщаме към онези исторически моменти с едни от най-ценните реликви, които се пазят в Историческия музей на града на Боримечката.

"Камбаната, с която е обявено въстанието в Клисура на 20 април 1876 г., е отнесена в Карлово след потушаването. А след Освобождението клисурци си я връщат в родния си град, като си я откупуват", каза пред камерата на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" директорът на Историческия музей в Клисура Стоян Иванов.

Иванов обясни, че музеят съхранява и пази ревностно една дървена икона на "Св. Богородица" от 19 век, която ги е закриляла в своето бягство и поради тази причина новата църква след Освобождението в Клисура е кръстена на името ѝ.

143 години след Априлската епопея: Еманация на българския дух

"Единственият разрушен град до основи по време на въстанието е Клисура. Жертвите са 400 и това са най-възрастните хора, бременните жени и най-малките дечица", добави директорът на Историческия музей.

Както знаем от историята, селището е напълно опожарено. 850 къщи изгарят заедно с двете училища и църквата.

ВЪПРОС НА ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА: Имало ли е турско робство?

По повод 143 години от саможертвата в Априлското въстание в града има различни мероприятия.

"Ще започнем с литийно шествие от старата църква "Св. Николай", от чиято камбанария е оповестено въстанието и ще продължи до новия храм "Успение Богородично" в центъра на града. После митрополит Николай ще отслужи заупокойна панихида, след което следва посрещане на г-н Радев, който ще приеме строя и започва тържествената заря-проверка. Кулминация ще бъде утре с най-грандиозната въстановка на моменти от Априлското въстание, в която ще вземат участие около 150 участници", каза още кметът на Клисура Генка Тодорова.   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.