За поредна година Русия показа военна мощ в Деня на победата

За поредна година Русия показа военна мощ в Деня на победата - 74-ата годишнина от победата над Нацистка Германия. "В редица държави безсрамно лъжат своите деца за войната", каза в своето обръщение Владимир Путин. За първи път на парада бяха показани най-новите руски кабриолети "Аурус".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Под звуците на песента "Свещена война" на Червения площад в Москва се развя легендарното "Знаме на победата" - червеният флаг, издигнат над Райхстага през 45-та от командващия 150-та дивизия.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу и командващият парада  - генерал Олег Салюков от сухопътната армия влязоха в парадния строй с новите кабриолите "Аурус".

По традиция върховният главнокомандващ - президентът Владимир Путин, придружаван от бившия президент на Казахстан Нусурлтан Назарбаев като чуждестранен гост, произнесе реч. 

"Ще продължаваме да увеличаваме престижа на нашите военни служби, авторитета на войниците и офицерите, защитниците на отечеството. Същевременно Русия е отворена за сътрудничество с всеки, който е готов на дело да се бори с екстремизма, неонацизма и екстремизма", каза президентът на Русия Владимир Путин.

13 000 военнослужещи и 130 единици бойна техника участваха в парада. Пръв през Червения площад премина легендарния танк Т-34 от Втората световна война, най-новите руски танкове Армата, ракетните установки Смерч и системите Искандер.

За първи път по Червения площад марширува подзразделение от жени военнослужещи от Военната академия за Въздушно-космическа отбрана.

Зрителите и гостите не успяха да се насладят на авиошоу заради лоши климатични условия, а след парада президентът Владимир Путин разговаря с ветерани.

Всяка година след парада по традиция в редица градове се ппровежда шествието на "Безсмъртния полк", на което деца и внуци на загиналите във войната носят техни снимки. Такава акция се провежда и в Киев, но тази година организаторите на шествието бяха задържани от украинската полиция по обвинения в нарушение на обществения ред.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.