Подходящи са за възрастни хора, защото поддържат мозъка им млад, но не са полезни за здравето

Подходящи са за възрастни хора, защото поддържат мозъка им млад. Едва ли има човек, роден след 1990 г., чиято майка да не го е мъмрила, че прекарва прекалено много време, играейки Minecraft, Leage of Legends, World of Warcraft или най-обикновен тетрис. Причината, която всеки родител изтъква, е една и съща - не е полезно за здравето, съобщава "24 часа".

Не може да се отрече, че притесненията са основателни. През септември Световната здравна организация дефинира ново заболяване Gaming Disorder. Характерното при него е, че човек става толкова пристрастен към видеоигрите, че ги превръща в приоритет. Не контролира времето, което прекарва пред екрана на компютъра и оставя на заден план всекидневните си задачи и работата си. Според организацията такава диагноза се дава, ако поведението се повтаря в рамките на година, т.е. ако детето ви прекара съботата и неделята във видеоигри, не бързайте да казвате, че страда от това разстройство.

Видеоигрите правят хората по-умни

В Китай видеоигрите са нещо като дигитален хероин. Тъй като населението на страната е над милиард, пристрастените са милиони, голяма част все още ученици. За тях са създадени специални лагери, които напомнят клиниките за алкохолици или наркомани. Тийнейджърите най-често са изпращани там от родителите си за период от 3 до 6 месеца. В това време те нямат достъп до интернет, стават в 6,30 ч сутринта и започват да тренират, сякаш са във военна академия. Освен това се регистрират мозъчните им вълни чрез електроенцефалия, като това е част от лечението.

Геймърите по-често страдат от безсъние. Когато са заети с видеоигри, те трябва да са активни - да движат конзолите, да мислят различни тактики, да бъдат нащрек дали няма да се превърнат в мишена на конкурентен играч и т.н. Затова са склонни да седят пред компютъра до късните часове на нощта. След видеоигра човек все още е емоционален, затова и му е по-трудно да успокои мислите си, за да заспи.

Не на последно място - много хора смятат, че игрите, включващи стрелба или агресивно поведение, карат децата да бъдат по-агресивни. Логиката е, че започват да възприемат подобно поведение като нещо нормално. В същото време стават по-малко състрадателни. Всъщност подобна връзка не е твърдо доказана, тъй като много малчугани осъзнават, че във видеоигрите реалността е измислена.

Пристрастяването към компютърни игри е болест

Все пак практикуването им може да развие някои специфични умения у детето ви. Ако искате да се занимава с медицина, може да го насърчите, като му позволявате за 1-2 часа на ден да играе видеоигри на такава тематика. За да изпълнява различните задачи в тях, трябва да се запознае с имената на хирургическите инструменти, както и със симптомите на най-различни болести и как се лекуват те.

Разбира се, игрите с различни тематики, дават на детето ви и различни знания. Ако са свързани с тамплиерите например, ще го накарат да се разрови в историята, да потърси повече информация за тайнствените рицари или за френския крал Филип IV. Не на последно място - ще научи много по-бързо английски език. Все пак по-голямата част от инструкциите в игрите са на него. Децата трябва да разбират какви задачи им се поставят, за да ги изпълняват.

Ако малчуганът ви се е наранил или счупил някоя кост от тялото си, видеоигрите може да му помогнат да не обръща внимание на болката.

Причината е, че когато държат конзолата в ръце, са изцяло погълнати от мисълта за победа, трябва да са фокусирани над случващото се на екрана. Заради това не обръщат внимание на частите от тялото си, които не използват.

Игрите, включващи решаване на проблеми, запомняне на картина или подреждане на парчета, могат да са много полезни за мозъка на по-възрастните хора. Това доказва изследване, проведено в САЩ. Учени събират група хора на средна възраст, които в продължение на 10 часа трябва да играят видеоигри. След това установяват, че 50% от участниците вземат по-ефективни решения, освен това са по-наблюдателни и по-фокусирани. Този ефект се запазва поне за няколко седмици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.