Левицата се закани да я спре

БСП срещу концесията на летище „София”.  Партийният лидер Корнелия Нинова нарече управлението на летището от частна фирма неевропейско.

Повод за думите й стана отварянето на пет оферти за концесията на летище "София".  Най-висока като предложено концесионно възнаграждение за държавата се оказа петата и последна оферта на френската  „Аеропор дьо Пари Груп”. Тя участва в надпреварата чрез консорциум между компаниите "Аеропор дьо Пари" и турската "Тав Хавалиманларъ холдинг". предлага годишно концесионно възнаграждение от 32,8 млн. евро и общи инвестиции в размер на 903 млн. евро.

Отварят офертите за концесията на Летище София

„Твърдението, че държавата може да бъде лош стопанин за нас не отговаря на истината. Летището се развива добре. Защо трябва да се отдава на концесия? Какво европейско вижда правителството на ГЕРБ в това да дадеш този обект за националната сигурност на Турция”, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нов терминал, карго и паркоместа – част от офертите за концесията на Летище София

„Към момента всеки един от участниците има равни шансове за класиране и ние нямаме предопределен нито избран изпълнител. Тенденцията беше положена още 2005 година, когато летищната инфраструктура Бургас и Варна и редица пристанища бяха дадени на концесия от тройната коалиция и към момента те се развиват успешно”, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.