в необикновеното училище са се обучавали деца с потенциални белодробни проблеми

Дълбоко в горите на Стара планина се крие единственото наследство, останало ни от първата българско лекарка. Истинско бижу за времето си, в необикновеното училище, в средата на миналия век, са се обучавали деца с потенциални белодробни проблеми. Изградено с личните средства на доктор Тота Венкова, сега то тъне в разруха.

За д-р Тота Венкова, казват, че вървяла тихо по своя път. Била скромна и мила жена. Лекувала тялото, но и душите. „Приятелка на бедните и майка на безприютните”. Така надписали и надгробния й камък. В изграденото от нея климатично училище, днес ни води Надежда.

„Тук попаднахме преди 2 години, съвсем случайно. Изобщо не знаехме за тази сграда. Минавахме с колата, не беше наша цел, но просто ни стана много интересно и любопитно и решихме да я разгледаме”, казва Надежда Чоторова.

"Машина на времето": Разрушената Духовна семинария във Врачанския Балкан

Високо в планината над Габрово, в гъста борова гора, откриваме сградата на бившето климатично училище. Учреждение-феномен от миналото, който днес едва ли нещо ни говори. „Попаднахме на място, на което е спряло времето и ние се върнахме години назад”, казва още Чоторова.

По-конкретно в средата на '80-те, когато специалното училище спира да функционира. Изградено 40 години по-рано, като потенциално застрашени, тук се обучавали деца с туберкулозно болни родители. Имало и пансион. А голяма част от заниманията, се провеждали на открито. По време на походи и излети в гората.

Наричано горско, наричано и оздравително, училището било изградено със средства дарени от д-р Тота Венкова - първата дипломирана българска лекарка. Въпреки, че вече 50 години болницата в Габрово носи нейното име, историята на тази необикновена жена е малко позната.

„Тя е родена през 1855 година в Габрово, в едно сравнително бедно семейство - занаятчийско. Баща й е чехлар. Остава сравнително рано сирак и тъй като няма средства да продължи образованието си, тя е подпомогната от Дружество "Майчина грижа", разказва Иван Постомпиров от Регионален исторически музей – Габрово.

В знак на признателност, след като завършва девическото училище, Тота Венкова остава да работи там като учител. В музея в Габрово още пазят първия й договор.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.