Посланикът на Турция поиска по-застъпено изучаване на турски език в България

Отново напрежение между България и Турция заради изказване на турски дипломат. При откриване на нов завод в Кърджали  посланикът на Анкара поиска по-застъпено изучаване на турски език в страната ни.

В отговор премиерът Борисов поиска обяснение от Хасан Улусой.

От трибуната турският посланик заяви, че би било добре турският език да се изучава повече в училище, а страната му била готова да помогне.

Последва остър коментар от премиера. Първо - не му е работа на един такъв хубав празник. Аз го разбрах по един начин, доколкото разбирам хейтърите по друг, но при всички случаи ще му потърся отговорност ако това е имал предвид още сега”, коментира Бойко Борисов.

Малко по-късно Хасан Улусой заяви, че не е искал да се меси в образователната политика на България. Думите му били в подкрепа на бизнеса. „Това, което казах е, че бизнесът иска да наеме турско говорящи хора, български граждани. В България има турско говорящи хора и ако те научатдобре турски в училище, това ще бъде по-добре”, обясни посланик Улусой.

Премиерът изтъкна, че проблемът у нас е с липсата на работна ръка, така че езиковата подготовка наистина е важна. "Искат писмено владеене, същият проблем поставиха и китайците. За радост младите българи изучават интензивно езици, но и тези в по-напреднала възраст също трябва да се преустрояват. Виждате - работа има колкото искате, но трябва квалификация", заяви Борисов.

По време на откриването на четвъртия завод за авточасти край Кърджали Бойко Борисов коментира и проблемите с цената на тока за бизнеса от последните дни. Според него  причината за високите стойности бил ремонтът на единия от блоковете на АЕЦ Козлодуй. „Естествено е, че когато е в ремонт единият хилядник да има на борсата, която е сто процента в момента свобоен пазара да има колебания, освен това рязко застудя времето, хората пуснаха печките и климатиците и това даде тези скокове на борсата”, заключи премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.