Коментира Десислав Тасков, кандидат за евродепутат от БСП

„Драмата е голяма. Има места, където са гладни. Има места, където няма какво да ядат. Има страхотна необходимост за промяна”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” д-р Десислав Тасков, кандидат за евродепутат от БСП.

„Когато българите живеем по-малко от останалите европейци, когато имаме протести на педиатри, когато говорим за лимити, когато говорим за демографски срив … Някой ще кажат, че това са национални проблеми. А защо един национален проблем да не се разглежда като европейски? ”, попита Тасков. Той обясни, че би се борил в европарламента за единна лекарствена политика.

„Българите доплащаме близо 50% от джоба си. Не сме най-богатите. Нормата на СЗО е това да не бъде повече от 15-20%. Когато има единна лекарствена политика в Европа, това ще доведе до по-голям процент на реимборсация на лекарствата”, заяви Тасков. „Когато говорим, че болниците не трябва да са търговски дружества, ние държим на това. Когато говорим, че болницата не трябва да генерира приход от здраве, ние държим на това, ние сме единствените в света, където болниците са търговски дружества”.

„Ние намаляваме като нация, парите за здраве се увеличават, а факт е, че нито пациентите са доволни, лекарите са по улиците. Продължаваме в един нереформиран сектор да наливаме от пусто в празно”, заяви Тасков.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.