Темата коментират психологът Александра Петрова и сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев

"Тенденцията българинът да живее при родителите си е не само у нас, но се среща и при по-южните, средиземнорски култури, които наследяват една аграрна култура, където векове наред производството е било фокусирано върху семейната общност", каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев за изследване на "Евростат" от миналата година, което гласи, че всеки втори българин живее при родителите си до 32 години.

Психологът Александра Петрова допълни, че в днешно време хората след 18-годишна възраст и предимно тези, които са до към 32 години, все по-трудно формират идентичност. "Тези хора все по-трудно се ориентират по отношение на това да изберат стабилна връзка и все по-трудно избират кариерното си развитие. Задържането в дома на родителите е един по-лесен избор", каза тя.

Евростат: Всеки втори млад българин живее с родителите си

Според Петрова в резултат от живеенето при родителите, се получава "заучена безпомощност".

По думите на доц. Бостанджиев един от най-честите конфликти в съвременното българско семейство е конфликта на лоялността от страна на мъжете. "Те в един момент се оказват раздвоени дали да са верни на жените или на майките си. Традицията ни издига майката в култ", обясни той.

Психологът Александра Петрова отбеляза, че има семейства, които се разпадат. "Майката е наистина свързана със сина си, но при положение, че бащата отсъства, от рано момчетата взимат тази роля. В момента, в който трябва да се отделят в собственото си семейство, изпитват чувства за вина и отговорност", добави Петрова.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.