Коментарът на експертите по темата

Някога вярвали ли сте, че може да имате колега робот или домашна прислужница с изкуствен интелект? Това може да се случи в най-близко бъдеще.

Не се страхувайте от тях - роботите, защото не искат да ви убият, нито да вземат вашата работа, а само да ви помогнат.

"Видяхме сериозен потенциал в българската екосистема и възможността България да бъде позиционирана в сферата на роботиката и автоматизацията, така, както Израел е един от лидерите в медицинските технологии и Естония - във финтех сектора. България може да се превърне в гореща точка в следващите от 5 до 10 г., когато говорим за автоматизация и роботика", каза пред камерата на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" съоснователят на Професионалната асоциация по роботика Кристиян Михайлов.

Български роботи помагат на болни деца и трудно подвижни хора

Роботите се разделят в няколко сектора - на идустрията, на услугите и роботи за потребителски нужди. В България най-добре развити са тези, които помагат в индустрията.

"Към момента най-бавно навлизат роботите в т. нар. "потребителска сфера". Това са роботите, които учат деца и служат за забавление. Причината там е, че компаниите, които ги разработват, особено в Америка, получават големи финансирания и бързо изкарват роботите си онлайн, което малко затруднява конкуренцията в сектора", заяви съоснователят на Професионалната асоциация по роботика Йонко Чуклев.

Америка, Китай, Япония и Германия са най-големите "играчи" на световно ниво в сферата на роботизацията и автоматизацията, твърдят експерти. 

За да покажат на света, че страната ни е достойна за тази лига Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев написали доклад за навлизането на роботизацията в българската индустрия.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.