Над 52 000 се явиха на изпит по БЕЛ

Над 52 000 зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Изпитът започна точно в 08.00 и приключи в 12.00 ч. Учениците със специални образователни потребности работиха в отделни зали и имаха два допълнителни часа. Рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант. Той бе генериран от над 11 милиона комбинации. На последния 41 въпрос учениците писаха интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин.

СЕДМИЦА ДО МАТУРИТЕ: Явяват се над 52 000 зрелостници

Първият модул бе с продължителност един час и представляваше тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул имаше и въпроси от отворен тип, а третият беше съчинение. 

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила влизат нови мерки за сигурност. Както всяка година, в стаите имаше видеонаблюдение. От министерството заявиха, че един единствен човек, който обаче не е техен служител, знае въпросите и темата, по които пишат учениците. 

„Колкото и да ни е добра техниката, колкото и мерки да сме взели, две са условията за успешно протичане на изпита. Първо, учениците да знаят, че трябва да изкарат изпита достойно и честно и от друга страна - изключително много разчитаме на квесторите, защото това са хората, които осигуряват условията в училището и в залата. За да бъде успешно взет държавният зрелостен изпит, моят съвет е да пишат по всички задачи, по всички модули, да не бързат да си тръгват и да четат внимателно условията”, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Към момента няма данни за ученици, хванати да преписват, нито изтичане на информация. За сигурността по време на изпита отговаряха над 10 000 квестори и 4000 камери. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. 

Матура по български език и литература имаше в повече от 670 учебни заведения у нас и в две български училища в чужбина. 

Следващият задължителен изпит ще се проведе на 23 май и ще е по предмет по избор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.