Всички в БСП ще носят отговорност при загуба на европейските избори, обяви лидерът на БСП

"За мен Европа е възможност за по-висок стандарт и от нас зависи дали тази възможност ще стане реалност. Най-големият ми порок са цигарите, а любимият ми действащ политик е Стефан Данаилов", сподели лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на "Здравей, България".

Снимка: Олег Попова, NOVA

„Срамувам се от това, че сме най-бедни. Минималната работна заплата трябва да е 660 лева. Ние искаме тя да е 60% от средната”, заяви тя.

СНИМКИ ОТ ПРЕДИЗБОРНОТО СТУДИО ВИЖТЕ ТУК

Лидерът на БСП призна, че тя и мъжът й живеят с около 2 500 лева на месец. Нинова призна и кога за последно си е позволила да си поплаче искрено: „Последно плаках, когато почина татко. Много плаках, хора сме”, заяви тя.

Корнелия Нинова заяви, че всички в БСП ще носят отговорност при загуба на европейските избори. „Всички ще носим отговорност – от общински председател, през областни, през Национален съвет до председател”, каза тя и добави, че на 27 май ще стане ясно по какъв начин ще бъде понесена отговорността от партията.

„Победата на тези избори е много по-голяма като цел за промяна не само в Европа, но и в България, така че във вътрешнопартиен план няма никакво значение”, заяви още Нинова.Нинова представи документи от заключенията на ДАНС, Градска прокуратура, Главна прокуратура и финансова инспекция за сделката за „Техноимпекс”. „Всички документи казват, че няма такова нещо, което твърди Антон Тодоров, но след като вече всичко се провери и се сдобих с тези документи, си заведох дела, за да има правова държа. Няма придобито имущество на ниска цена и след това продадено по-скъпо. Вече имам и съдебно решение, че никога не съм била нищо в СДС и не съм излъгала за всички неща, които съм говорила. Съдебното решение е 16 страници. Според него Борисов трябва да ми плати разноските по делото”, каза тя.

Нинова потвърди позицията си, че е възможно да бъдат изплащани по 6400 лв. за второ дете, тъй като това означавало да бъдат отделени 30 млн. лв. годишно.

Лидерът на БСП заяви, че тя е поканила Иво Христов на разговори за явяване на европейските избори като част от листата на БСП. „Той имаше номинации от партийните структури. Поканих го да участва в листата. Аз поех инициативата и поканих Иво Христов”, обясни тя.

Имаме информация за натиск, за използване на страх, за използване на службите на МВР. Вече имаме такава информация. Днес ще огласим конкретни случаи, за които ще сигнализираме, както нашите органи, така и европейските посланици, каза лидерът на БСП.

Борисов: В дните преди вота очаквам нов "Костинброд" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Държим на абсолютно демократични и прозрачни избори, Ангажирани сме да правим паралелно преброяване – застъпници, наблюдатели навсякъде, но вече постъпват сигнали от страната за използване на Районни управления на МВР, за страх, за проверки по търговски обекти и т.н. , но ще ги изнесем по конкретно. Това са факти и сигнали от хора от цялата страна, които се притесняват от този натиск върху тях”, добави тя.

Снимка: Олег Попова, NOVA

По повод на твърдението на премиера Бойко Борисов, че е възможно да бъде организиран „Костинброд” 2, Нинова коментира: „Бойко Борисов се притеснява от евентуална загуба и търси предварително оправдание за това в измислени сценарий”.

По отношение на заявката на кабинета, че дори и ГЕРБ да загубят изборите правителството ще изкара целия си мандат, Нинова коментира: „Това е показателно за разликата между европейския морален стандарт и герберския, както аз го нарекох. Сравнявам с Австрия. /…/ Не изглежда морален акт, когато министър подава оставка за трагедията в Своге и става заместник-министър. Друг министър подава оставка за Своге и става представител в Черноморска банка. Това не е морален акт, а прикриване на следите, особено на фона на днешната информация. Това е цинизъм”, каза тя и обяви, че не отговаря за предишни решения на БСП, визирайки сравнението на вицепремиера Красимир Каракачанов между оставките в правителството на Себастиан Курц в Австрия и правителството на Сергей Станишев.

Лидерът на БСП коментира и „Апартаментгейт”. „Не може да се вярва на КПКОНПИ, на която председателят е с проблем с недекларирани тераси, заместник-председателят е с такъв проблем и тези хора участват в обща сбирка, която ще разследва офшорките. Те са част от модела в КПКОНПИ. Има алтернатива. Ние предложихме друг закон за Комисията, но беше отхвърлен. Хайде, да го поставим отново на масата и да решим въпроса”, призова Нинова. Тя заяви, че вярва в Европейската прокуратура и се надява да бъде оглавена от румънския прокурор Лаура Кьовеши и да се разгледат злоупотребите с европейски средства.

Корнелия Нинова коментира избора на главен прокурор в Република България. „Нашето мнение е да се промени преди избора на новия главен прокурор Законът за съдебната власт и да се наложи съдебен контрол върху актове на прокуратурата, които в момента не подлежат на такъв”, заяви тя.

Лидерът на БСП заяви, че тя е поканила Иво Христов на разговори за явяване на европейските избори като част от листата на БСП. „Той имаше номинации от партийните структури. Поканих го да участва в листата. Аз поех инициативата и поканих Иво Христов”, обясни тя.

Водачът на листата на БСП Елена Йончева обяви какви ще са основните й приоритети, ако бъде избрана за евродепутат.

„Фокусът на десницата в ЕП не е социалната политика. Те обслужват големите корпорации. Това, което смятаме, че не е добре е този брак, който прави десницата с крайната десница в Европа. Второто, на което трябва да обърнем внимание, е пакетът „Макрон”, който България загуби не просто в ЕП, защото ние нямаме шанс в ЕП да защитим този национален интерес. Над 300 хил. семейства ще пострадат от тази загуба. В ЕП 350 млн. избиратели са „за” този пакет, докато 150 млн. са „против”, т.е. битката не е в ЕП, тя трябваше да бъде в България", обясни Йончева.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.