Петимата бивши служители на реда са в затвора в Бобов дол

Синдикалната федерация на служителите в МВР започна кампания за набиране на средства в помощ на семействата на петимата осъдени полицаи по делото "Чората". От около месец Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски са в затвора в Бобов дол, пише „24 часа”.

Те получиха по 7 г. лишаване от свобода за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал при задържане на 10 ноември 2005 г. в Благоевград. Кампанията на полицейския синдикат започна преди дни и ще продължи до 30 юни, каза председателят на федерацията Валентин Попов. Средствата се набират по сметка, посочена във фейсбук страницата на синдиката, а като основание за превода трябва да се посочва "Полицаите не са убийци!".

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората: Невинни сме!

 "В присъдата си ВКС е приел за доказан умисъл в действията на петимата полицаи, които в условията на съизършителство умъртвяват задържаното лице. СФСМВР продължава да смята за не доказан факт това, че петима полицейски служители, избрани практически на случаен принцип и изпратени с ясна задача да задържат лице, са пристъпили към изпълнение на задълженията си и са действали по време на това изпълнение с намерението да отнемат живота му", се казва в призива на СФСМВР.

Около 400 души на протест в защита на полицаите, обвинени за смъртта на Чората

Оттам обаче са категорични, че продължават да вярват в българското правосъдие и настояват делото да бъде преразгледано. Адвокати на осъдените полицаи вече са внесли във ВКС искане за възобновяване на делото и се очаква в средата на юни съдът да се произнесе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.