Те изпратиха отворено писмо до всички институции

Петимата полицаи, осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, излязоха с открито писмо до всички институции, медиите и гражданското общество, съобщава "24 часа".

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков вече излежават присъдите си от по 7 г. затвор в Бобов дол. На 19 април ВКС окончателно ги призна за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г.

"Невинни сме и сме осъдени несправедливо! За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци. От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!", пишат в отвореното си писмо петимата.

От Германия се прибра петият полицай, осъден за смъртта на Чората (СНИМКИ)

Те обясняват защо е невярно заключението на медицинската експертиза за смъртта на Димитров, направена от проф. Стойчо Раданов, който в хода на делото се самоуби. В нея съдебният лекар твърди, че Димитров е починал от жесток побой, което впоследствие бе категорично опровергано от пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от 18 водещи специалисти.

Полицаите твърдят, че присъдата "почива на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов". Недоумяват защо съдът ползва само показанията на две сестри на 16 и 18 г., като по-малката е интимна приятелка на Димитров, "с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин".

Директорът на полицията в Благоевград: ОД на МВР също е страна по делото "Чората"

Обясняват и защо лицето Чората, снимано в ковчега изглежда по този начин. "Не се пояснява, че причината да изглежда така трупът е начинът, по който е настъпила смъртта-картина на бързо настъпила смърт - изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето", позовават се на лекари осъдените полицаи.

Коментират и как е било образувано, връщано и гледано делото от различни съдии и прокурори.

След като бяха оправдани преди 8 г., семейството на Чората заведе дело в Европейския съд по правата на човека и България бе осъдена. Категорични са, че в съда в Страсбург е било нарушено тяхното право, защото не са участвали. "На съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление", смятат петимата.

ВКС обяви присъдите на обвинените за смъртта на Чората

Призовават доказателствата по делото да бъдат разсекретени и публикувани, за да се чуят записите от СРС, прилагани на Ангел Димитров почти 6 месеца.

"Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си. Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници - интерес да ни унижава има само престъпният свят. С болка констатираме, че го постига", допълват в дългото си обръщение полицаите.

Призовават обществото да ги подкрепи в борбата им и отстояването на истината. Благодарят на тези, които са били до тях в "тази нечестна и несправедлива борба".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.