Те бяха осъдени на по 7 години затвор

Около 400 души излязоха на протест в Благоевград срещу присъдите на петимата полицаи, които бяха осъдени на по 7 години затвор, заради смъртта на Ангел Димитров -  Чората.

Пред сградата на Съдебната палата се събраха близки на бившите полицаи, техни колеги, както и десетки граждани. Те поискаха петимата да бъдат освободени от затвора в Бобов дол, заради липса на доказателства.

Осъдиха полицаите за смъртта на Чората, издирват ги, за да влязат в затвора

Гражданите подкрепиха и подписка за незабавно помилване на петимата бивши служители на реда. Делата срещу Янко Граховски, Мирослав писов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Иво Иванов продължиха 14 години, докато се стигне до окончателната присъда от Върховния касационен съд.

„Тук няма умисъл в действията на полицаите, те изпълняват служебните се задължения и това във всички експертизи е доказано, че те са си изпълнявали задълженията съгласно заповедитен и разпоредбите на МВР”, коментира бащата на Иво Иванов, Ванчо Спасов.

От Германия се прибра петият полицай, осъден за смъртта на Чората (СНИМКИ)

„Не може да бъде прието като доказан факт, че петимата събрани, на случаен принцип полицаи изпратени с достатъчно ясна задача да задържат едно лице, са отишли да изпълнят задълженията си с идеята да го лишат от живот”, заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.