Освен в столицата, активисти също излязоха в крайбрежните градове Сплит и Задар

Хиляди хора участваха в многохилядни митинги срещу абортите, дефилирайки по улиците на три големи града и столицата на Хърватия днес. Това съобщи БГНЕС. Активистите твърдят, че репродуктивните права са все по –застрашени.

СНИМКИ ОТ МИТИНГА ВИЖТЕ ТУК.

В Загреб полицията задържа за кратко около дузина протестиращина контрамитинг за правата на жените да направят аборт, които се опитаха да блокират годишния "Марш за живота", който тази година привлече около 5000 души в центъра на столицата.

Шествието беше водено от деца, държащи в ръце цветни балони и банер с надпис „Да защитим най-застрашеното малцинство в Хърватия - неродените деца". Хиляди други активисти против абортите също излязоха в крайбрежните градове Сплит и Задар.

Щатът Джорджия прие един от най-строгите закони за аборта в САЩ

"Детето трябва да бъде защитено от зачеването до раждането", казва 34-годишният Иван Плес, , който всяка година участва в „Марша на живота“ със съпругата си и сина си. Ивана Лозо, 19-годишна жена, участваща в митинга, заяви пред AFP, че "абортът трябва да бъде напълно забранен".

Абортът е легален до 10-та седмица от бременността в Хърватия по закон от 1978 г., когато страната все още е част от комунистическа Югославия, но процедурата става все по-ограничена, тъй като нарастващият религиозен натиск подтиква лекарите да отказват аборти от морални съображения.

Около 60% от гинеколозите в държавните болници не предлагат аборти, като се позовават на законно право на "съзнателно въздържание", според проучване, проведено по-рано тази година от телевизия RTL. Парламентът на страната трябва да прегласува закона за абортите, след като през 2017 г. съдът постанови, че действащото законодателство е остаряло.

Демонстрацията се проведе в навечерието на изборите за Европейски парламент в Хърватия. Организаторите отричат всякаква политическа връзка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си