Избирателни секции има във всички по-големи градове в страната

Всички 10 избирателни секции, в които гласуват българите във Франция, са отворили в 7 ч. тази сутрин. Те ще работят до 20 ч. Секции има на всички места, където сънародниците ни са подали заявления за гласуване. Подадени са над 60 такива във всички по-големи градове в страната. 

600 души са гласували в изборните секции в Българското посолство в Париж. 

Към 12 ч. избирателната активност е сравнително ниска, но все пак има ръст. Открита е избирателна секция в малкото градче Сен Назер, защото се оказва, че в местната корабостроителница работят много българи.

Гласуват и в Лион. Там всичко е нормално, макар че избирателната секция се намира на метри от мястото, на което преди два дни избухна бомба и рани 13 души. Полицията пусна нови снимки на извършителя.

„Той е опасен и в призива на националната полиция призоваваме гражданите да не предприемат никакви действия, а да се обадят на предоставеният от специалните части телефонен номер”, каза говорителят на полицията Себастиен Тийе.

„Ще продължа живота си както досега. Ще продължа да ходя на пазара всяка събота сутрин. Минах край мястото 1 час преди експлозията", сподели от своя страна Мари-Луиз, местен жител. 

АТАКАТА В ЛИОН: Българи - на метри от взрива

Преди 5 години на избори в Париж са гласували едва 860 българи, а по време на парламентарни и президентски избори техния брой е между 1200-1400 души.

Всички българи във Франция могат да гласуват. Дори предварително да не са подали декларация, могат да попълнят такава на място, като нямат право да гласуват и за евродепутати на Франция.

Репортер: Петя Желева

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.