Коментират политическият анализатор Петко Георгиев и социалният антрополог Харалан Александров

Впечатляващо е, че БСП не успя да се възползва от шанса, който й предостави скандалът, в който беше въвлечен ГЕРБ. Това каза политическият анализатор Петко Георгиев в Изборното студио на NOVA.

Той подчерта, че всъщност 70% от българите не са участвали в изборите. „Рекордно ниска избирателна активност в България, а в същото време рекордно висока в цяла Европа. На нашия терен просто няма нищо интересно, което да привлече вниманието на 70% от избирателите. Да, твърдите ядра на партиите си премериха силите, да, ГЕРБ се справи, Борисов лично се справи по-добре от БСП, но като цяло има едно усещане за отваряне на вакуум в българското политическо пространство”, обясни Георгиев.

„Цената, която ще плати БСП и нейното настоящо лидерство ще потвърди тезата, че говоренето срещу Европа е разрушително”, заяви социалният антрополог Харалан Александров.

Според него премиерът Бойко Борисов почти не е направил грешка в тази кампания. „Основното  му постижение е, че успя да намери добър баланс между извинението и обещанието за промяна, което означава, разбира се, и наказание за част от провинилите се в неговата партия и поддържането  на оптимизма, че България може да продължи да се развива добре. Всичко това обаче се случва в контекста на драматичен срив на доверието към политическия елит, за което допринесоха всички политици”, обясни той. 

По отношение на резултатът на Десислава Иванчева, която спечели 2% от вота на гласувалите, двамата анализатори заявиха:

„Това е резултат на започващото да се материализира усещане на хората за липса на справедливост и за липса на върховенство на закона. Това не бяха гласове за нея лично, просто в нея избирателите видяха възможност да покажат своето недоволство от състоянието на върховенството на закона и на съдебната власт в България”, каза Петко Георгиев.

„Тя се превръща в знаме на контракултурно движение”, смята Александров.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.