Коментират Антоний Гълъбов и Андрей Райчев

Политическата промяна е в ход, независимо от това, че не я виждаме през политически партии. Около това мнение се обединиха Антоний Гълъбов  и Андрей Райчев в ефира на „Здравей, България”.

„Ако погледнете, ще видите колко фрагментирана е онази част от вота, която непроизвежда мандат и реално погледнато очакването не е толкова за поява на нова политическа формация, колкото за принципна промяна, която да мобилизира по-голяма част от избирателите”, каза Антоний Гълъбов .

По думите му резултатът на ГЕРБ не може да се тълкува като индулгенция, но е импулс за нов тип управление. „Важно е ГЕРБ правилно да разчетат подкрепата, която получиха. Този кредит на доверие не е индулгенция. Това е импулс за нов тип управление. Има очаквания за кадрови промени в ГЕРБ, но преди всичко за нова динамика на управлението”, каза той.

„Видяхме релефа на електоралното дъно. Около една четвърт от имащите право на глас участваха на тези избори и двете най-големи политически формации мобилизираха около една четвърт от електоралните си тегла. Релефът на електоралното дъно е интерес най-малкото с това, че ни показва колко важна е позицията на негласуващите. Всъщност становището на негласуващите е определящо за следващата политическа промяна”, каза още Гълъбов.

Според политолога процесът на нормализация на лявото пространство е ключово важен за целия политически живот в България. „Не можем да продължаваме периодично с това някой да ни връща колко е било хубаво преди 40 години”, обясни той.

Социологът Андрей Райчев заяви, че няма наказателен вот. „Българите не гласуваха наказателно, което е удивителен факт. Не се прие алтернативата на Нинова и Йончева, тъй като беше прекалено агресивно, остро. Нинова беше много обрана. Борисов не беше много усмихнат, той изостави всички „губещи окопи” и каза „Прошка”, но това няма да спре промяната, това не е победа в партията”, добави той.

„Ако БСП се зарови в това, което уби СДС, тя ще свърши по същия начин. Ако започнат да занимават обществото със себе си, съдбата им ще бъде същата”, прогнозира социологът.  

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.