Според учениците матурата е била с неясни и объркващи въпроси

Зрелостници искат промяна в критериите за оценяване или провеждане на изцяло нов изпит. Причината - според учениците матурата е била с неясни и объркващи въпроси. Това беше изпитът по желание, на който тази година се явиха най-много зрелостници в страната - над 14 хиляди.

Маргарита е сред абитуриентите, избрали вторият им зрелостен изпит да е по английски език. Предстои й да учи в Англия, а оценката е важна за бала й. „Вече съм приета, но все пак трябва да изпратя дипломата си и трябва да имам над 5 задължително”, каза тя.

За да се подготви за матурата, ученичката е решавала тестове от минали години, а оценката й винаги е била близо до пълната 6-ца. Реалният изпит обаче й се е сторил в пъти по-труден от пробните.

АБИТУРИЕНТИ НА ПРОТЕСТ: Настояват матурата по английски език да бъде повторена

„Третият текст ми отне 20 минути да го чета и нищо не се разбираше от него. Прочетох го 5 или 6 пъти и пак не успях да отговоря правилно на въпросите”, сподели Маргарита.

Същото споделят стотици други зрелостници в социалните мрежи. Най-честите оплаквания са, че текстовете за слушане с разбиране са били двузначни и объркващи.

“Просто е много трудно за разшифроване. Сгрешен страдателен залог, липса на предлози, сгрешени времена. Освен това има много думи, които не им е там мястото и това създава голяма трудност при четенето, защото всъщност не можеш да откроиш правилно верния отговор”, смята Зорница Драгостинова, професионалния езиков одитор за Европа.

МОН: Няма сгрешени въпроси в матурата по английски език

В искането за ревизия на изпита вече са се подписали над 7 хиляди души. Много зрелостници се заканиха във Facebook, че в понеделник ще излязат на протест пред министерството.

Въпреки намеренията си да изразят недоволството си днес пред просветното ведомство, в уречения час - 15 часа, пред сградата нямаше нито един протестиращ.

В официална позиция от МОН са категорични, че няма допуснати правописни и граматични грешки в изпита. А текстовете за слушане с разбиране са имали за цел да покажат доколко учениците притежават ключови компетенции като разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Оценките от изпита трябва да станат ясни до 13-ти юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.