Коментират анализаторът Георги Харизанов и Методи Андреев – бивш член на партията

„Оставката на Цветанов ме изненада. Беше ясно, че кариерата като политик, като човек, който заема публични длъжности на г-н Цветанов, претърпя сериозен удар, от който едва ли можеше да бъде възстановена. Но за пореден път той демонстрира своя патент, лоялност и работоспособност. Свърши огромен обем от работа в рамките на партията и я свърши перфектно както винаги. Оставката ме изненада, но тя има своите логични обяснения ”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” анализаторът Георги Харизанов.

Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ

„Човек подава оставка, когато е съгласен с някаква теза. Това означава, че Цветанов, най-вероятно, няма да има развитие от този скандал в ГЕРБ. Когато си подадеш оставката, не можеш да продължиш в политиката, защото признаваш някаква вина. Друг е въпросът доколко имаш вина и доколко тя е била основание Цветанов да подаде оставка. Но доколкото разбирам в ГЕРБ винаги когато има такива действия, те са повлияни от мнението на Бойко Борисов. Такъв беше случаят и на председателят на НС г-н Главчев”, заяви Методи Андреев.

Политическите реакции след оставката на Цветанов

 „Имахме възможност да проследим така наречиния „Апартаментгейт”. Всички заглавия по време на този скандал по адрес на г-н Цветанов до едно бяха лъжа – че е закупил имот на 4 пъти по-ниска цена, че е гласувал лобистко законодателство, че е прекратил еднолично проверка срещу тази фирма, дори и това, че има частен асансьор, който спира само в неговия апартамент, е лъжа. Натрупването на тези публикации и създаването на обществени настроения се отрази и на социологическите проучвания и на подкрепата за ГЕРБ. Оставката е силен ход, а не признак на слабост. За мен е достоен ход. Ясно е, че водещата фигура е Борисов”, заяви Харизанов.

„Подаването на оставка е връхчето на голям проблем в ГЕРБ. По-интересно е защо е подадена и защо е приета тази оставка и как ще се развиват в бъдеще някои политики на ГЕРБ. Например как ще се развие политиката на парламентарната група на ГЕРБ по отношение на АЕЦ „Белене”, коментира Андреев. Според него докато Цветанов е бил председател на ПГ на ГЕРБ, политиката, която са водили депутатите тогава, е била политика на „умерения компромис с руското влияние”.

Според Харизанов обаче политиката в ГЕРБ винаги се е задавала от лидера.

„Да, има хора със собствено мнение. Но политиката в ГЕРБ се задава от лидера. ГЕРБ е силно лидерски проект, това не е новина. Така че промяна в начина на работа и политиките няма”, заяви Харизанов. „Цветомир Паунов е човек, който има не по-малки познания и опит във функционирането на партията”. Харизанов отхвърли съмненията, че самият той може да наследи Цветанов.

„В една партия, когато е управляваща, не би трябвало да има проблем с кадрите. Проблемът е, че в ГЕРБ нищо не става без знанието на лидера”, коментира Андреев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.