Председателят на партията Бойко Борисов е приел оставката

Вторият човек в ГЕРБ напуска политиката. Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове на партията, обявиха от ГЕРБ. Решението е било взето след разговор с премиера и лидер на партията Бойко Борисов. Оставката е депозирана и приета, а Борисов благодари на Цветанов за свършената работа през годините.

Малко преди 19:00 часа тази вечер Цветанов напусна партийната централа. Като първи коментар Цветанов обясни, че е предложил два варианта на премиера, но Борисов е предложил трети, който не е удовлетворил Цветанов и той е решил да подаде оставка.

„Единият вариант е да работя всеотдайно, мобилизиращо, за да спечелим общинските избори. Другият вариант беше да си подам оставката и да изляза от партията от всички ръководни позиции. Той предложи трети вариант. Аз обаче останах на тези 2 варианта и предпочетох, че по-правилно е да си тръгна. Никога не взимам емоционални решения”, заяви Цветанов. И допълни, че отношенията му с Борисов са прекрасни.

„Човек трябва винаги да уважава човека, с когото е работил. А ние все пак 18 години сме заедно на политическата сцена – в проекта, в МВР, в Столична община. За мен той си остава Бойко Борисов”, заяви Цветанов.

Решението слага край на тандема Борисов - Цветанов, който работи заедно 18 години и управлява държавата - 13 години. 

Новината за оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове дойде по имейла. От него стана ясно, че Бойко Борисов благодарил на Цветан Цветанов за свършената работа през годините. Анонс за политическата съдба на Цветанов в ГЕРБ премиерът направи преди три дни.

„Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов”, заяви Борисов в понеделник веднага след евровота.

Самият Цветанов се сбогува със съпартийците си през емоционална публикация във Facebook, в която обяви, че сърдечно благодари за 13-те години в ГЕРБ и за работещия политически модел, който създали. Цветанов обясни, че решението му не е спонтанно, но за него било важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията заради изборната победа.

"Скъпи приятели, днес подадох оставка от заеманите от мен ръководни позиции в ПП ГЕРБ. Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани. Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа. След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините", написа Цветанов в пост във Facebook профила си.

Не  закъсняха и първите политически реакции по темата.

Цветан Цветанов остава редови член на ГЕРБ, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Не ме изненадват действията на Цветан Цветанов, защото очевидно натам се вървеше от началото на сагата с апартаментите". Това каза зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти в парламента във връзка с напускането на Цветан Цветанов от всички ръководни постове на ГЕРБ. Според Веселинов идеята на премиера Бойко Борисов е да се скъса с лицата, които по една или друга причина са създали лош имидж на партията. 

Политическите реакции след оставката на Цветанов

"За мен, например, е показателно, че след като лично Цветанов постигна много сериозни пробиви в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС, той беше освободен от работа. Това говори за една предполагаема връзка между г-н Борисов и ДПС. И не е добре за България, защото в такъв случай се оказва, че нашето коалиционно семейство има още един член, задкулисен", заяви Валери Симеонов от "Обединени патриоти".

"Очевидно има процес на замитане на следите в ГЕРБ. Няма как да заличиш мазните отпечатъци от местопрестъплението, няма как с оттеглянето на Цветанов ГЕРБ да си извоюва така мечтаната прошка", заяви Александър Симов от "БСП за България". Той и отбеляза, че с оттеглянето на Цветанов "Апартаментгейт" не става по-малко актуален, както и терасите с размери на футболни игрища и къщите за гости.

"ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия и няма да го направи", заяви заместник-председателят на Парламентарната група на партията Хамид Хамид. Той отбеляза, че всяка политическа партия си има свои устав и правила, собствен вътрешнопартиен живот. "Коментарът ни е същият, както беше и при оставката на Корнелия Нинова - нямаме коментар, това е работа на самите партии, нас ни интересува ДПС", добави Хамид. Той отклони към ГЕРБ въпроса как оставката на Цветанов от ръководните постове в партията ще се отрази на политическия живот.

Цветанов започна да напуска постове в ГЕРБ след началото на скандала  „Апартаментгейт”. 

„Няма нищо, което да е незаконно. Няма никаква договорка, с когото и да било”, заяви тогава Цветанов.

Тандемът Бойко Борисов и Цветан Цветанов работи заедно още преди създаването на ГЕРБ, когато Борисов беше главен секретар на МВР. Заради създадени законови пречки Борисов делегира на Цветанов създаването на гражданско сдружение ГЕРБ, което Цветанов оглави и като партиен лидер до 2010 г., когато Борисов официално застана начело на партията.

Мнозина признават заслугата на Цветанов за създаването на партийните организации по места и за резултатите на ГЕРБ по време на няколко вида избори.

Оставката на Цветан Цветанов идва на фона на думите на премиера от последните дни, че ще чисти много партийни организации до основи. В списъка на набелязаните вече са плевенската и добричката организации на ГЕРБ.

Репортери: Лора Инджова, Ина Гълъбова, Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.