Обработени са 59 градоопасни облака

780 ракети са изстреляни от Агенцията за борба с градушките (ИАБГ) в петък над Южна България. Обработени са 59 градоопасни облака, които са минали над защитаваната територия. Това съобщи БГНЕС.

Комисии към Областна дирекция ,,Земеделие” ще оценяват пораженията от падналата в петък градушка в района на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора.

Към момента не е възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите. Веднага щом водата се оттече, щетите ще бъдат описани.

Как се възстановяват Пловдив и Стара Загора след наводненията?

Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия. То е разположено между защитаваните територии на регионална дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над населеното място.

Поради забранена зона за стрелба, заради военни обекти, не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села Кирилово, Ракитница и Хрищени попадат в защитаваната територия от ИАБГ и вследствие на изстреляните ракети са минимизирани щетите.

Припомняме, че държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи. За нея могат да кандидатстват само регистрирани земеделски. Заявления ще се приемат в Общинска служба „Земеделие“ – Стара Загора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.