Порои, гръмотевични бури и наводнения в 9 области у нас

"Още преди седмица предупредихме, че настъпва грозен период от петък до петък и наистина това време ще продължи до четвъртък включително". Това каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на „Здравей, България”.

Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната

„Няма студени и топли фронтове. Над България атмосферното налягане е сравнително ниско, със студ във височина, което дава възможност на купесто-дъждовните облаци. Те бяха брутални вчера между Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, където нанесоха големи щети. Пострадаха много и Ботевград и Велико Търново. В Пловдив валежите достигнаха над 100 л/кв.м, т.е. в продължение на 6-7 часа се изваля месечната норма за областта”, обясни той. и Дпълни, че до четвъртък е възможно да има още наводнения.

Климатологът обясни, че е може да се вдигнат нивата на реките в цяла Тракия. „Това е голямата опасност, защото в Тракия от петък до днес сутринта на много места валежите са сумарно над 200 л/кв.м. За два дни е паднала три пъти месечната норма за валежи. Всичко това се отводнява в Марица. Службите, които са отговорни, е хубаво да наблюдават денонощно, за да не се окажат хората неподготвени", каза още проф. Рачев. И прогнозира, че и в следващите дни валежите ще бъдат интезивни - ще падат големи количества за кратко време.

От четвъртък се очаква успокояване на времето. От петък до неделя ще бъде по-топло и спокойно, а следващата седмица ще има истински летен полъх в сутрешните часове и дъжд - в следобедните.

Около 18:30 в четвъртък в небето на Пловдив се появи и фуниевиден облак. Явлението е доста рядко и предшества образуването на торнадо. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.