Комплексните и значими язовири са в добро техническо състояние

Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от БТА.

Комплексните и значими язовири са в добро техническо състояние. Разполагат със свободни обеми за поемане на притока от очаквани валежи. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4 428,9 млн. м3 и представлява 68,2 процента от сумата на общите им обеми, което е с 0,4 процента повече от обемите, констатирани вчера. Няма преливащи язовири, няма данни за засегнати населени места.

Прелива язовир в Тутраканци, евакуират хората

Язовири с процент на запълване над 90 на сто са "Въча", "Кричим", "Розов кладенец", "Среченска бара", "Йовковци", "Боровица", "Пчелина", като няма опасност от вредно въздействие на водите.
В язовирите, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, има достатъчно акумулирани водни обеми за осигуряване нуждите на населението. 

Контролирано се освобождават водни обеми от язовирите "Бойка", "Баниска", "Бели Лом", "Морун", "Света" и "Крамолин". Изпускат се и язовирите "Ново Паничарево", "Трояново", "Крушево". 

Река Моравешка в землището на област Враца повишава водното си ниво и наводнява главен път, свързващ Мездра - Враца. Към момента обстановката е нормализирана.

Река Катунецка е повишила водното ниво и са наводнени прилежащи терени и частично дворове на къщи, като към момента обстановката е нормализирана.

Нивото на река Русенски лом в землището на община Иваново се е повишило, като е излязла от речното легло на места и частично са наводнени земеделски площи извън регулация на населените места в ниските части при селата Червен, Кошов и Красен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.