Коментират енергийните експерти Явор Куюмджиев и Христо Казанджиев

„Проектът АЕЦ „Белене” е избежно нужен. А дали е неизбежен? По-скоро съм скептичен, защото начина, по който се подхожда към момента по тази процедура, според мен не е сериозен”. Така енергийният експерт Явор Куюмджиев коментира в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” изказването на президента Румен Радев пред руската агенция ТАСС, че проектът АЕЦ „Белене” е неизбежен.

Радев пред ТАСС: Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива

„Няма как да се намерят истински инвеститори по начина, по който са тръгнали. Не знам в света да има ядрена централа, построена без никакво участие на държавата под форма на гаранции или капиталово участие”, заяви още Куюмджиев. Той даде за пример Великобритания, където новата атомна централа се строи с държавни гаранции.

„Това, което акцентира като аргумент президентът е много несериозно. Това, че са изразходвани средства в един проект не е основание той да продължи, ако е икономически нежизнеспособен и икономически неефективен”, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев. „Възможно е проектът да се реализира, но по мое лично мнение е малко вероятно това да се случи. Към настоящия момент имаме обявена процедура за избор на инвеститор, всички би трябвало да изчакат развитието на събитията”.

„Атомният свят започва да подхожда много внимателно към новините за възобновяването на АЕЦ „Белене”. Има сайт, който поддържа база данни за живите проекти в света за атомни централи, „Белене” още не са го включили. Изглеждаме несериозни в очите на атомната общност”, коментира Куюмджиев.

„Цялото внимание е фокусирано върху АЕЦ „Белене” и никой по никакъв начин не говори за възможността за изграждане на заместваща мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” – така наречения 7-ми блок. Този проект е доста перспективен и възможен за реализация според мен”, заяви Казанджиев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.