Съсипана е покъщнина на много жители

Едно от най-големите ловешки села - Радювене - години наред е заложник на непочистена река. Пороите от последните дни отново опустошиха селото. То е като след война. Пострадали са всички, които живеят в близост до река Тоша. Една от тях е Гацка Дончева. „Порой. Дворът ни беше като река. Бучи все едно се движи превозно средство някакво”, сподели тя.

Докато стихията бучи Игнат спасява животните си от обора край реката. „Цял метър беше водата. Това тук тя го разруши. Пауни, фазани, всичко. Агнетата ги вдигах през една дупка на втория етаж”, обясни той.

Порой наводни Ивайловград (ВИДЕО+СНИМКА)

Водата бързо нахлула в мазетата на хората. Съсипана е покъщнина и зимнина. Улиците са изнесени от пороите. Не е засегнат само главния път.

Улиците са непроходими за автомобили, дори и за джипове. Кметът Венцислав Банчев отдавна е сигнализирал община Ловеч, че реката е бомба със закъснител. „Улиците са непроходими за автомобили, дори и за джипове.Трябва доста сериозна сума за цялото речно корито. Говорим не само за рязане на дървета, но и за укрепване. Между 250 и 300 хиляди лева за нашето населено място”, обясни той.

Порои и наводнения в Пловдив и Стара Загора (ВИДЕО+СНИМКИ)

От община Ловеч заявиха, че до дни ще са готови с описа на щетите след пороите. Ще поискат пари от държавата. А конкретно за Радювене ръкавицата е хвърлена в ръцете на кмета. „При добра организация от страна на кмета, проблемът ще бъде решен. Община Ловеч ще помогне”,коментира кметът на общината Корнелия Маринова.

Дотогава хората остават заложници на реката и изтръпват всеки път, когато завали.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.