Десетки улици и сгради са наводнени

Силни бури и градушка удариха Пловдив и Стара Загора този следобед. За кратко възлови улици в двата града се превърнаха в реки. В Пловдив са наводнени приземните етажи на две болници, сред които и онкологията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Истинско водно бедствие в Пловдив. Пороят, който продължи над час, беше придружен с градушка с големината на грахово зърно. Над 70 сигнала са постъпили в пожарната за наводнени сгради и приземни етажи. 

Борбата на пожарникарите да отводнят онкодиспансера продължава повече от пет часа. В приземния етаж остава още около 20 см вода, която трябва да бъде изпомпана.

Огромни ледени блокове се образуваха на места и блокираха движението. Десетки автомобили се оказаха в капан и закъсаха по булевардите и централните улици. Пороят е отнесъл на места и асфалта.

Колекторът в сградата на една от болниците избил от напора на силното налягане и подземният етаж, на който се намира скъпа апаратура, е залят с метър вода. В здравното заведение няма ток.

"На минус две цялото ниво е пълно. Отиваме до минус едно, където ни е ангелографът, където са ни абсолютно всички техники и сме много, много притеснени в интерес на истината. Затова сме пратили нашите момчета да купят 3-4 големи помпи с маркучи, за да можем да ограничим до минус две щетите", заяви управителят на частна болница Христо Христев.

И в Онкодиспансера приземният етаж се оказа под вода.

"Влизаше вече в аптеката, където има много скъпи лекарства, както и в лабораторията, където има много скъпа техника. Единствено се наводни така парното", каза техническият отговорник в пловдивския онкодиспансер Петър Ганев. 

Десетки магазини в подлеза под централната поща също са наводнени. Унищожена е стока за стотици левове.

Подлезът на ул. "Гладстон", който беше отворен преди месец след основен ремонт не издържа на първия силен дъжд. Подлезът, за който общината вложи 5 милиона лева, се оказа непроходим. В най-ниската точка водата стигна половин метър.

На места в Пловдив спря тока. А шахтите като гейзери връщаха водата обратно.

Наводнения след порой и в Стара Загора. Има наводнени улици и блокирани в локвите коли. Екипи на пожарната опитват да разчистят улиците.

Не само екипи на пожарната, а и хора, които са наети от закъсалите автомобили, се опитват да ги изтеглят. Няколко вече бяха изтеглени от кръстовището, което се намира в близост до автогарата на града. Няколко са местата в града, които изглеждат с дълбочина на водата след проливния дъжд, достига на някои места до около половин метър, което блокира както автомобилите, така и градския транспорт. По информация на NOVA има наводнени в сградата на музикалното училище в града, но се очаква постепенно ситуацията да се нормализира в близките часове, защото водата с доста бързи темпове се източва.

Репортери: Благой Бекриев и Николай Василковски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.