Това е най-голямата военна операция по въздух, вода и суша в историята

Тържествата и паметните прояви по случай 75-ата годишнина от десанта в Нормандия продължават на френския бряг, от другата страна на Ламанша.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК.

На 6-ти юни през 1944-та съюзниците дебаркират в Северозападна Франция. Това е най-голямата военна операция по въздух, вода и суша в историята. Тя е ключов етап от освобождаването на Европа от нацистите.

Държавни лидери отбелязват 75 години от десанта в Нормандия

„Единствените думи, които можем да кажем на ветераните са "Благодаря ви", заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

„Дължим нашата свободата на нашите ветерани. И каквото и да се случи няма да се предадем. Каквото и да се случи, винаги ще бъдем заедно”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

С тези думи британският премиер и френският президент почетоха ветераните, участвали в десанта в Нормандия.

Моментът, в който на 6-ти юни 1944-та първият британски войник стъпва на брега за най-голямата в историята военна операция по въздух, вода и суша, беше отбелязан с изпълнението на самотен гайдар.

Пред американски ветерани американският президент заяви, че те са гордостта на нацията. Доналд Тръмп отбеляза 75-тата годишнина от операцията, довела до освобождаването на Европа от нацистите на американското военно гробище на плажа Омаха.

„Днес си спомняме онези, които паднаха и почитаме онези, които се сражаваха тук, в Нормандия. Те върнаха тази земя на цивилизацията. За онези повече от 170 ветерани от Втората световна война, които са днес тук с нас - вие сте сред най-великите американци, които са живели някога. Вие сте гордостта на нацията. Вие сте славата на Републиката. И ние ви благодарим от дъното на душата си”, каза Доналд Тръмп.

На 6 юни 1944-та година 156 000 войници дебаркират на бреговете на Нормандия, въпреки лошото време и яростната германска отбрана. 11 месеца по-късно Нацистка Германия е победена. С което е сложен краят на Втората световна война.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.