Предложението е прието на първо четене

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., които предвиждат намаление на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Предложението на управляващите бе подкрепено с гласовете на ВОЛЯ и "Атака" или общо 10 "за". Единственият "против" бе Йордан Цонев от ДПС, а представителите на БСП не участваха в гласуването. 

Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на глас

Предложението за намаляване на субсидията бе мотивирано от заместник-министъра на финансите Росица Велкова. Тя обясни, че с това действие ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи за партиите. По думите й с приемането на проектозакона бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла на 14,604 млн. лв. Велкова разясни, че годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на един лев на базата на действителните гласове, получени от съответната партия и коалиция за периода от 1 юли 2019 г. - 31 декември 2019 г. 

"Икономията на средствата, при субсидия от 1 лв. на годишна база, би възлязла на 29,208 млн. лв", каза още Велкова. 

Георги Търновалийски мотивира отказа на БСП да участва в гласуването като посочи, че подобно преразглеждане на бюджета, е "несериозно отношение към парламентаризма".

„Позицията на нашата парламентарна група е неизменна. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вариант няма. Третият вариант е лъжи пред обществото – членски внос и т.н.“, заяви по време на дебатите Йордан Цонев. Той определи предложението като "популистко" и подчерта, че заради него българската демокрация ще плати висока цена, защото партиите ще станат икономически зависими.

Предложението за субсидия от 1 лв. бе съобщено изненадващо в четвъртък сутрин в кулоарите на парламента от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.