"Не са приемани предложения за промяна в Устава на БСП за избор на председател", каза Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП прие позиция ПГ на "БСП за България" да не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев на действителен глас партийна субсидия. Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет на БСП възлага на парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии.

Пленумът на "Позитано 20", който продължи повече от 7 часа, започна с нов спор между ръководството на партията и вътрешната опозиция. Днес социалистите обсъдиха подготовката за предстоящия конгрес на БСП. По време на пленума партията направи анализ на резултатите от евровота. Докладът беше приет, но ще трябва да бъде допълнен до Конгреса на партията на 16 юни. 

"Не са приемани предложения за влизане в дневния ред на Конгреса на точка за промяна в Устава за избор на председател. 25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в Устава в НС. Тези идеи не са гласувани днес и не са включени в дневния ред на Конгреса". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите по време на заседанието на НС на БСП.

Тя заяви, че е бил приет политически доклад- оценка за европейските избори и за подготовката за местните избори. "Бяха направени много предложения, изказаха се много различни мнения по доклада за евроизборите. Приехме го и възложихме на една комисия от 17 души да го допълни с внесените предложения и допълнения и да го внесем на Конгреса", каза тя.

Нинова заяви, че е бил приет доклад на Комисията по идейно и програмно развитие как "Визия за Европа" е била реализирана в кампанията. "Имаше много предложения и създадохме комисия, която да ги отрази и ще допълни доклада", поясни тя.

"Нищо не се е променило от предварително начертания дневен ред и за Конгреса, и за днес", категорична бе тя.

Още преди 11 часа на влизане в централата на БСП се откроиха двете точки на напрежение между социалистите. Първата беше изборът на Петър Витанов като водач на евродепутатите на БСП в Европарламента. Чуха се изключително силни думи като "патологичност" и "жалки политически действия" по отношение на лидера в оставка в БСП Корнелия Нинова.

Втората конфликтна точка се оказа циркулиращата хипотеза, че оставката на Корнелия Нинова няма да бъде потвърдена от Конгреса. 

Ръководството на БСП се събира на пленум

"В крайна сметка, Коцето Pаскалев го каза: "Оставка, за да остана". Избор, в който Петър Витанов, аз нямам нищо против момчето, но той е избран за ръководител на групата в Европарламента. Нали разбирате, че това е смешно и парадоксално? Този човек не знае къде е Страсбург и Брюксел, а ще води групата. Безтегловност. Тази група е група на парашутистите. Човекът за мен там е Станишев. Как си го виждате заседания на ПЕС и Петър Витанов да докладва становищата, но тази хиперактивност и патология ни води до загуби. Бойко Борисов си дава оставките, но ни би 12 пъти", каза Георги Гергов от БСП.

1 ЛЕВ ЗА ЕДИН ГЛАС: „За” и „против” предложението на правителството за партийната субсидия

"Това е продължение на тенденциозност, поредица от нелогични политически действия, които бяха наложени от Корнелия Нинова. Всичко останало е един театър, аз очаквам той да продължи и на Конгреса с емоционални изказвания. Сценарият вече е написан", каза още Сергей Станишев от БСП. 

"Какво значи да натовари това малко момче - Петьо, което не познава коридорите да води групата. Просто едно жалко, примитивно поведение на инат", заяви Георги Божинов от БСП.

„Аз не си падам по сценарий, питайте сценаристите в лицето на г-н Станишев. Не харесвам агресивния тон и етикетите. Обръщам се към моите другари - да се ограничават. Това винаги е грозно. Решението на избор на Петър Витанов е решение на евродепутатите. Няма мое решение, няма мое изказване. Доколкото знам, имало е тайно гласуване. Витанов, Станишев, избрали са си Витанов, ако обичат да не преписват и това на мен”, каза Корнелия Нинова. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.