Търговците не отчитат приходи и не плащат авторските права на основните телевизии

Близо 700 000 зрители у нас гледат разпространявани нелегално телевизии. Информацията e на прокуратурата след приключилата в четвъртък акция срещу кабелното пиратство. Въпреки че тези хора плащат за телевизия на кабелни оператори, търговците не отчитат приходи и не плащат авторските права на основните телевизии, посочват обвинителите. 

От държавното обвинение дадоха конкретен пример как се разминават цифрите между реалните и декларираните потребители. "Една от телевизиите, която разпространява на територията на Община Сандански официално е заявила в комисията 1 388 потребители, а фактически абонатите са 12 620", каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

ЕВРОПОЛ СРЕЩУ ПИРАТСТВОТО: Претърсват офиси на кабелни оператори у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като доказателства срещу нарушителите разследващите ще ползват събраната в четвъртък техника от техните офиси и намерените в касите им пари. "В бургаската телевизия и в Сандаски в телевизията бяха иззети сървъри, които поддържаха собствено тяхно приложение за Интернет базирана телевизия", обясни Явор Колев от ГДБОП.

Нарушителите ще се сдобият с обвинения за данъчни престъпления и нарушения на Закона за авторското право. Колко са загубите за бюджета, държавата тепърва ще пресмята. Засега от прокуратурата изчисляват примерните загуби на телевизиите. 

"Нанесените щети само за около два месеца на основните телевизии в България – bTV и NOVA, и на НВО към вчерашния ден е 10,524 млн.лв.", каза Румяна Арнаудова.

Маринов: Интелектуалното пиратство е сериозен проблем у нас

Европол, с чието съдействие бяха организирани акциите, осигурили на българските си колеги от ГДБОП два мобилни офиса, с коита са били осъществени претърсванията. "По мое мнение това е една от най-големите операции по своя характер за цяла Европа", каза Богдан Чунару, експерт по интелектуална собственост в ЕВРОПОЛ.

А вътрешният министър Младен Маринов обясни, че ако този бизнес не се изветли, България е заплашена от санкции. "В следствие на предприеманите мерки ние сме извън т.нар. „наказателен списък” на САЩ по отношение на борба с пиратството. Имаме притеснение, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност е възможно пак да бъдем включени в този списък", каза той.

Акцията на Европол и българските служби ще продължи и в други градове на страната.

Над 10,5 милиона лева са щетите само за NOVA, bTV и HBO от кабелното пиратство (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прокуратурата не бърза да повдига обвинения, преди да събере всички  доказателства срещу нарушителите. Максималната санкция по закон за подобно умишлено престъпление е затвор до 8 години.

Данъчните са съставили 30 акта на кабелни оператори само за ден. Това съобщи за NOVA говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Първо, става дума за разпространение на нелегално съдържание и накърнени права на интелектуална собственост. Второ, има данни за нелегална клиентска база. Трето, най-важно за НАП, са потенциалните неплатени данъци. Ние се занимаваме с тази част. Останалите служби и държавни органи са другата. До момента, информацията, която имаме е че има данни за укриване на данъци и основание да извършим и ревизии”, коментира Бъчваров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.