Радев е предложил подкупа на общински съветници от опозицията, обявиха от прокуратурата

Кметът на Костенец Радостин Радев остава засега в ареста заедно със задържания в понеделник с него бизнесмен. До утре прокуратурата ще решава дали да го освободи или ще иска съдът окончателно да го задържи. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата, даден от заместник-главния прокурор Иван Гешев и наблюдаващия прокурор по делото.

АКЦИЯ "КМЕТ" В КОСТЕНЕЦ: Какво знаят работещите в общината?

Арестуваха кмета на Костенец, разследват го за корупция

Поръчката, заради която започва разследването, е за изграждането на спортна площадка и амфитеатър в училището в Костенец, както и за подмяната на отоплителната система в него.

"Оттогава досега общинските съветници не са приемали това решение и впоследствие то е прието неприсъствено чрез т.нар. подписка , което изключва внасянето му за разглеждане в общинския съвет , където може да има обсъждане и задаване на въпроси, получаване на отговори и т.н.", обясни наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

Обществената поръчка е на стойност близо милион и 100 000 лева. С тях трябвало да се ремонтират отоплителната система на училището и да се направи спортна площадка.

При разследването срещу кмета, което започнало преди няколко месеца, разследващите се натъкнали на данни, че кметът изтеглил пари от каса на общинско дружество. Под съмнения са и няколко гаранционни договора, обясниха от прокуратурата.

Радев е предложил 30 хил. лв. на общински съветници от опозицията да гласуват конкретно решение в негова полза. То щяло да му даде право да подпише запис на заповед и така да гарантира, че въпросният бизнесмен ще спечели конкурса за ремонт на училище за близо милион лева, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той цитира показания на свидетел, който твърдял, че Радев е получавал 10 процента от всяка обществена поръчка. 

„Публична тайна е, че кметът взима по 10% от всяка обществена поръчка. Това е цитат на свидетел. Двама души са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление , т.нар активен подкуп.  Утре или може би други ден екип от прокурори ще вземат решение евентуално каква ще бъде мярката за неотклонение на лицата, привлечени към наказателна отговорност”, обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Според обвинението има нарушения и при други обществени поръчки. При обиска в кабинета на кмета са били открити и законният му пистолет и патрони, които не са били съхранявани според закона. 

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.