При него пострадаха 10 души

Управителят на българската авиокомпанията, чиито самолет попадна в силна турбуленция проговори ексклузивно пред NOVA. При инцидента по трасето прищина - базел пострадаха няколко души. Според него на компанията екипажът не е допуснал грешка. Aвиационни експерти обаче допускат проблем в комуникацията между РВД и пилотите, заради което машината е попаднала в зоната с буреносни облаци .и авиокомпанията, и самолетът са регистрирани в България, което означава, че тук се извършва и техническата поддръжка.

Една от пътничките – Мариета Баша, споделя пред швейцарски медии за страха и стреса, които е преживяла. „Започна около 10 минути след излитането! Хората крещяха силно и аз си мислех, че ще умрем!”, разказва тя.

10 пътници ранени при авиоинцидент с български пътнически самолет (ВИДЕО)

От силните трусове в самолета са пострадали 10 души, като на 2-ма от тях е оказана и медицинска помощ. Според авиокомпанията, те не са закопчали предпазните си колани. Повечето пътници на борда са били от Косово и Швейцария. „Тези пътници са, няма по-лоши пътници от тези региони. Минава стюардесата казва му да си сложи колана, той го слага, като му подминат реда, откопчават коланите. Те стават като пъдари”, разказа изпълнителният директор на авиокомпанията Валтер Колев.

Според него самолетът е бил изправен и по салона не е имало дефекти.Няма как да се случи да има седалка разхлабена. Това няма как да се случи в авиацията. Не само в моята компания. Скъсани колана. Това не може да се скъса. Трябва да се разбие самолетът, за да има скъсана седалка”, коментира той.

СЛЕД ИНЦИДЕНТ ВЪВ ВЪЗДУХА: Разследват причината български самолет да попадне в турбуленция

Според авиационния експерт Ангел Борисов, инцидентът е можело да се избегне, ако  самолетът заобиколи опасните облаци. "В случая не трябва да се мушне в окото на тайфуна. Явно е, че те са започнали заобикаляне, но не достатъчно”, обясни той.

Въпреки проблемите самолетът е кацнал успешно на летището в Базел.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.